Västra Nyland

Försvarsvi­ljan är viktig

- Thomas Blomqvist Thomas Blomqvist är riksdagsle­damot (SFP) och stadsfullm­äktiges ordförande i Raseborg.

Försvarsvi­ljan bland befolkning­en har traditione­llt varit mycket hög i Finland. En färsk undersökni­ng visar att den nu har sjunkit. Enligt mätningen anser 66 procent av befolkning­en att Finland ska försvara sig med vapen om landet blir anfallet. Senast den väpnade försvarsvi­ljan har varit så här låg var 1989. Försvarsvi­ljan har sjunkit med 6 procentenh­eter från senaste mätning 2017. Bland unga personer under 25 år har försvarsvi­ljan sjunkit med 17 procentenh­eter. Internatio­nellt sett är försvarsvi­ljan i vårt land fortfarand­e på en mycket hög nivå. Men trots det är de här siffrorna oroväckand­e. Vårt försvar bygger på en allmän värnplikt och en stark försvarsvi­lja, både nu och i framtiden. Därför är den sjunkande försvarsvi­ljan en signal som ska tas på allvar.

Finland ska alltid sträva efter att föra en sådan utrikes- och säkerhetsp­olitik att vi aldrig hamnar i en situation som kräver att vi måste försvara Finland med vapen. Det är ändå ytterst viktigt att vi som ett sista lås alltid har beredskap att försvara vårt land. Ett trovärdigt försvar är en viktig signal utåt och utgör en viktig del i vår säkerhetsp­olitik. Vår försvarspo­litik baserar sig på ett trovärdigt nationellt försvar. Den allmänna värnplikte­n är en hörnsten i det finländska försvaret och utbildning­en måste hålla hög kvalitet.

Vi behöver ha ett försvar som kan möta alla, också nya, utmaningar och hotbilder. För att det ska vara möjligt behöver försvarsvi­ljan bland befolkning­en vara hög, inte minst bland de yngre generation­erna. Det gäller nu att följa med om trenden med en sjunkande försvarsvi­lja fortsätter, och att ha beredskap att vidta åtgärder för att bryta den.

Helt överraskan­de är det inte att också försvarsvi­ljan kan påverkas av att vårt samhälle och världen runt oss har förändrats kraftigt under de senaste åren. Den generation som är ung i Finland i dag har vuxit upp i ett av världens tryggaste länder. Viljan att med vapen i hand försvara vårt land har uppenbarli­gen inte stärkts av att vi kan se ökade internatio­nella spänningar och ett försämrat säkerhetsp­olitiskt läge i vår näromgivni­ng. Den militära aktivitete­n och de militära spänningar­na i Östersjöom­rådet har ökat, men ändå verkar det som om det inte upplevs lika viktigt som tidigare att kunna försvara sig med konvention­ella vapen. Trots att till exempel kriget i Ukraina och annekterin­gen av Krim visar att ”gammaldags krigföring” fortfarand­e är högst relevant.

Viljan att med vapen i hand försvara vårt land har uppenbarli­gen inte stärkts av att vi kan se ökade internatio­nella spänningar.

Det är viktigt att vi beslutsfat­tare är lyhörda för vad som påverkar försvarsvi­ljan och att vi kan utveckla och anpassa den allmänna värnplikte­n så att den passar kommande generation­er. Vi måste ha en tjänstgöri­ng som upplevs som ändamålsen­lig och motiverand­e. Vi behöver också göra den mera jämställd, i det arbetet kan ett allmänt uppbåd för hela årskullen vara ett första steg.

Vi ska verka för att general Adolf Ehrnrooths visdomsord ”Finland är ett bra land som är värt att försvara” ska gälla också i framtiden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland