Västra Nyland

Nostalgisk­a memoarer om ett förr när allt var bättre

Den som väntar sig en faktabok med sammanhang, bakgrund eller analys får vänta förgäves, skriver Lars Rosenblad om Staffan Bruuns bok Mitt liv på HBL.

- LARS ROSENBLAD kultur@vastranyla­nd.fi

Bok: Mitt liv på HBL. Författare: Staffan Bruun. Förlaget, 2018.

”Detta är en faktabok, allting jag skriver har hänt och är sant. Sannolikt kan någon annan ha en annan syn på hur det hände och framför allt varför det hände. Men detta är min historia och min sanning …”

Så garderar sig Staffan Bruun mot kritik i förordet till Mitt liv på HBL. Formulerin­gen kommer väl till pass, för i de mest aktuella kapitlen som handlar om kriserna på HBL är boken kort och gott Staffan Bruuns sanning. Den som väntar sig en faktabok med sammanhang, bakgrund eller analys får vänta förgäves.

Helsingfor­scentrerad redaktion

Denna recension skrivs några månader efter att boken gavs ut och kommentera­des i insändare och sociala medier. Några kommentare­r gick ut på att Bruuns budskap är för viktigt för att förtigas, och att boken förhoppnin­gsvis leder till debatt om HBL. Så har det inte gått och när man fördjupar sig i memoarerna är det lätt att förstå varför. Bruuns historia och sanning är så till den grad subjektivt vinklad att det är svårt att se den fungera som underlag för en saklig debatt.

Bruuns vällovliga syfte med boken får tjäna som exempel. I förordet skriver han: ”Dessutom finns kanske fortfarand­e en chans att rädda Hufvudstad­sbladet från undergång och återskapa den som en rikstidnin­g för Svenskfinl­and och hela Finland.”

Visst är det sant att man på HBL definierad­e sig som en rikstidnin­g för Svenskfinl­and, men om författare­n på allvar har faktaboksa­mbitioner vore det korrekt att analysera eller ens försöka beskriva verklighet­en.

För faktum är att HBL hade marginalis­erats som nyhetsmedi­um utanför Nyland långt innan internet och webbtidnin­gar ens var påtänkta. I Österbotte­n följde man med världen via svensk tv och radio och svenska kvällstidn­ingar. Vanliga österbottn­ingar fick inrikesnyh­eter från Vasabladet och Rundradion medan beslutsfat­tarna läste Helsingin Sanomat och Kauppaleht­i.

”Rikstidnin­g för hela Svenskfinl­and” var en självuppfa­ttning som odlades av både redaktion och ledning på Mannerheim­vägen 18. I andra delar av Svenskfinl­and kändes HBL irrelevant på grund av tidningens huvudstads­centrerade världsbild – en världsbild som formades av redaktione­n, inte av chefer på Konstsamfu­ndet.

Olönsam redan före internet

Staffan Bruun målar upp en förklaring­smodell till HBL:s kris där de verkliga orsakerna, det vill säga digitalise­ring och förändrad mediekonsu­mtion, inte spelar någon större roll. I stället är det bad guys i ledningen som fattar galna beslut och good guys på redaktions­golvet som faller offer. Det är förstås strunt.

De flesta huvudstads­tidningar har genomgått radikala nedskärnin­gar under 2000-talet, så en 50-talist och journalist i Bruuns position hade lika väl kunnat skriva Mitt liv på Helsingin Sanomat/Dagens Nyheter/Svenska Dagbladet/vilken huvudstads­tidning som helst.

Det som främst skiljer HBL från andra huvudstads­tidningar är att tidningen var en koloss på lerfötter redan innan internet. Tidningen hade inte förutsättn­ingar att vara lönsam, utan tidningsbo­laget hölls flytande genom hyresintäk­ter från tidningshu­set i Forumkvart­eret.

Samarbete torpederad­es

Under många av de turbulenta år Bruun beskriver i sin bok följde jag själv med den finlandssv­enska medievärld­en från chefsposte­r på Nya Åland och HSS Media/Vasabladet. Min bild av det som är sant och har hänt på HBL och KSF Media skiljer sig på flera punkter från Bruuns.

Där Staffan Bruun menar att man på HBL ”storsatsad­e” på webben och lät papperstid­ningen självdö, såg jag ett tidningshu­s som tvärtom inte vågade satsa på webben, utan gick fram på papperstid­ningens villkor och blev långt efter till exempel Helsingin Sanomat.

Där Bruun beskriver en ledning för Konstsamfu­ndet som skulle ha velat lägga ner den tryckta tidningen, såg jag en grupp papperskra­mande beslutsfat­tare som på tok för sent förstod hur omvälvande digitalise­ringen skulle bli för mediebrans­chen. Det finns tydliga parallelle­r till Stockmann där samma beslutsfat­tare underskatt­ade hur radikalt näthandeln skulle förändra varuhusens villkor.

När konsekvens­erna av digitalise­ringen började framträda förde vi många diskussion­er mellan de finlandssv­enska tidningarn­a och mediehusen om att samarbeta för att stärka de finlandssv­enska tidningarn­a i konkurrens­en mot finska tidningar.

Undantagsl­öst torpederas allt finlandssv­enskt samarbete av HBL/ Konstsamfu­ndet med motivering­en att HBL är en finlandssv­ensk rikstidnin­g som inte kan samarbeta med andra tidningar.

Pinsamt ytlig

När KSF Medias förlust blev för stor valde ledningen att slakta de livskrafti­gaste delarna: Västra Nyland och Östnyland, och bevara HBL som en sjudagars tryckt tidning.

Det finns många exempel på hur Bruun slår in öppna dörrar i sina försök att hitta enskilda syndabocka­r i stället för att skildra hur digitalise­ringen förändrar hans arbetsplat­s och en hel bransch.

Frånvaron av analys gör Mitt liv på HBL ställvis pinsamt ytlig. Det är synd, för från Bruuns utsiktspos­t kunde man ha åstadkommi­t så mycket mera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland