Västra Nyland

Kaj Ard öppnade nytt rum för konst

- CLARA WAHLSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Fram till slutet av året kan man njuta av konst på ett popupgalle­ri på Berggatan i Hangö. I den gamla butiksloka­len lyser Kaj Ards mestadels abstrakta konstverk upp de vita väggarna. Färgerna är varierade, liksom formaten.

– Jag tycker att lokalen passar väldigt bra som galleri, säger Kaj Ard.

Och mycket riktigt. Här finns förutom det stora rummet där man stiger in även ett mindre rum och många intressant­a nischer och vrår som är perfekta för att ställa ut konstverk. Utställnin­gen är organisera­d på ett harmoniskt sätt där verk i olika färger och med skilda teman har sin egen plats i lokalen.

Kaj Ard, som tidigare gick under namnet Kaj Söderholm, är bosatt i Hangö, men kommer ursprungli­gen från Kimito. Han är en rutine- rad konstnär som ställt ut sedan början av 1980-talet. Ard har studerat konst i Sverige, jobbat som bokillustr­atör för Söderström­s och som lärare i Kyrkslätt. Hans verk har ställts ut både runtom i Finland och i flera länder i Europa.

En stor passion och inspiratio­n för Kaj Ards konstnärsk­ap har varit de många resor han gjort genom åren. Han har rest både jorden runt, bekantat sig med Indonesien­s övärld och spenderat längre perioder i Sydamerika. Inspiratio­n från dessa resor kan man tydligt se i en mapp som man kan bläddra i på galleriet. Här finns bilder på äldre konstverk och tidningsur­klipp från Ards konstnärsk­arriär. Porträtt av lokalbefol­kningen i Guatemala blandas med figurativa målningar med färgsättni­ng inspirerad­e av ön Bali.

Skrot blir konst

De tidiga verken är väldigt olika dem som ställs ut i nutid på galleriet, men ändå kan man som besökare se en tydlig röd tråd mellan dåtid och nutid i Kaj Ards verk. Färgerna är fortfarand­e i många fall inspirerad­e av exotiska destinatio­ner, och här och var dyker naturalist­iska ansikten upp, inbäddade i de annars abstrakta målningarn­a.

– Gradvis, sedan 1990, har jag övergått till att mer och mer måla abstrakt, säger Ard.

En person med intresse för målarkonst märker snabbt att konstverke­n är mycket varierande. Materialen som använts är en spännande och tilltaland­e blandning av återvunna föremål, naturmater­ial och traditione­lla målardukar och färger.

Ard poängterar att återvinnin­gen av gamla föremål är något han inspirerat­s av i sin konst en längre tid. En gammal parabolant­enn har blivit en abstrakt tavla, liksom pizzakarto­ngen han hittade liggande hemma i köket. Många av tavlorna är målade på exempelvis bitar av en dörr eller ihopfogade skivor. En bit styrencell­plast är numera ett tredimensi­onellt konstverk och som en del av tavlornas strukturer kan man hitta allt från bark och gräs till en torkad citron och wellpapp. Material som är tämligen oansenliga och vardagliga eller till och med fula, har genomgått en metamorfos och blivit en del av ett mångbottna­t och fascineran­de konstverk.

Jag tycker att lokalen passar väldigt bra som galleri. Kaj Ard konstnär

Överväger fortsättni­ng

Kaj Ard använder sig mest av akrylfärg i sina målningar, men är inte sen med att experiment­era med en hel del andra medium också. Ofta har han flera tavlor på gång samtidigt, och jobbar intuitivt, låter både färgen och kreativite­ten flyta fritt.

När det gäller framtiden för galleriet efter nyår är Ard ännu osäker, men hoppas på att han har resurser och möjlighet att fortsätta verksamhet­en även på våren. Då gärna med någon annan konstnär som utställare.

 ?? FOTO: CLARA WAHLSTRÖM ?? Exotisk inspiratio­n KONSTNÄRLI­G BLICK. Kaj Ard blickar ut över Berggatan från sitt nya galleri.
FOTO: CLARA WAHLSTRÖM Exotisk inspiratio­n KONSTNÄRLI­G BLICK. Kaj Ard blickar ut över Berggatan från sitt nya galleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland