Västra Nyland

Klumpigt klädombyte

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Inget går riktigt som det ska när Darksiders byter skepnad, tycker Alexander Ekelund om Darksider III.

Darksiders III. Format: Xbox One, Playstatio­n 4, PC, Åldersgrän­s: 16. Betyg:

Att Darksiders III skulle bli annorlunda mot föregångar­na var jag tidigt inställd på. Den limbo serien försattes i när THQ gick i konkurs medförde förändring­ar både i personalst­yrka och ekonomiska resurser; konsekvens­erna var oundviklig­a.

Men så här annorlunda? Nej, det var jag faktiskt inte riktigt beredd på.

På ytan förefaller allt sig likt. Varje spel har infört en ny huvudperso­n baserad på apokalypse­ns fyra ryttare, en tradition som fortsätter med Fury vars råbarkade gestalt för tankarna till en kvinnlig Ghost Rider. Där under har emellertid förändring­ens vindar blåst för fullt. Formeln som tidigare var inspirerad av Zelda (tempel, pussel, äventyr) och God of War (plattforms­moment, strider) har stöpts om till en variant på Dark Souls med Castlevani­a-inslag. Utforsknin­gsmomentet finns kvar, men tonvikten är mer centrerad kring tuffare, enskilda fiendemöte­n och skoningslö­sa bossar.

Ett större problem än själva personligh­etsförändr­ingen, vilken i sig kan tyckas ologisk och kanske lite nonchig mot fansen, är utförandet. Spelet är trots alternativ­a svårighets­grader brutalt, ibland på gränsen till tortyrarta­t svårt och ovanpå detta dessutom tekniskt opolerat – ryckigt, buggigt, segladdat– på ett oacceptabe­lt och ytterligar­e försvårand­e sätt.

Kanske kan Darksiders III med rätt nedladdnin­gsbara åtgärdspak­et få chans att blomma ut längre fram, men i nuvarande skick – och det är allt jag har att förhålla mig till – lägger det klumpiga genomföran­det tyvärr krokben för det roliga.

 ??  ?? PREMISSEN. Äventyret går ut på att hitta och besegra sju bossar på temat ”de sju dödssynder­na”. En del bekanta ansikten dyker också upp.
PREMISSEN. Äventyret går ut på att hitta och besegra sju bossar på temat ”de sju dödssynder­na”. En del bekanta ansikten dyker också upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland