Västra Nyland

Tomtestig ska spridas i Europa. Sagonatt inspirerar till läsning i Ingå. Husbandet på Åland är en föregångar­e.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Smörkylen Buttercup tog hem första priset i idétävling­en Skraknäste­t, skriver Ålandstidn­ingen. Vd Johan Rothberg är glad över framgången.

– Det är en smörkyl som alltid håller smöret bredbart.

Det har tagit fem år att utveckla smörkylen, som han kallar en världsunik produkt.

– Jag skulle breda en smörgås men eftersom smöret var hårt bredde jag sönder brödet.

Han sökte lösningar på nätet men ingen var bra.

Nu ska smörkylen produceras i 1 000 exemplar, de ska vara klara i januari.

– Alla som har en brödrost på bordet ska ha en Buttercup.

Smörkylen är lufttät så smöret håller. Det går att ställa in temperatur­en men den är förinställ­d på 16 till 18 grader.

Priset för en smörkyl ligger nu på 190 euro.

I fjol blev tomtestige­n vid ungdomscen­tret Villa Elba i Karleby en stor succé. Under en kväll hade man närmare 1 000 besökare och under november och december besökte ett par tusen tomtestige­n.

Tomtestige­n, där man möter tomtar och mycket mer, byggs upp av 18 volontärer som hör till European Voluntary Service.

– Vi har fått bygga en hel del här till stigen och det mesta är av återanvänt naturmater­ial, bland annat alla cirka hundra tomtar, säger Ali Arif Soydas från Turkiet i Österbotte­ns tidning.

Italienska­n Elisa Durbano har noterat att finländska barn är betydligt tystare än italienska barn.

En norsk Erasmus-plusorgani­sation ordnar ett seminarium för organisati­oner från hela Europa på Villa Elba. Man inspireras av konceptet i Karleby och vill att det sprids i hela Europa.

Ålänningar­na är kända som ivriga spelare på lotto och stryktips. Sedan början av det här året är det inte längre möjligt att spela Veikkaus lotto-spel på Åland eftersom landskapet har en ny lotterilag.

Tre tidigare spelombud har tröttnat på Veikkaus-krisen och har nu startat ett medborgari­nitiativ för att få spelen tillbaka till ön.

– Det är ett nationellt lotteri och det är konstigt att Åland inte får vara med, säger Matias Henderson i Nya Åland.

Han och de andra initiativt­agarna säger att spelande på utländska sajter ökar och då försvinner inkomstern­a någon annanstans i stället för att gå till allmännytt­ig verksamhet i Finland.

För många ålänningar är spelande så viktigt att man anlitar bulvaner på fastlandet eller åker själva dit.

– Jag vet folk som arrangerar resor till Åbo och lämnar tio veckors lotter, säger Anders Holmberg.

Hem- och Skola-föreningen vid Kyrkfjärde­ns skola i Ingå satsar på läsning. Tidningen Hem och skola berättar att föreningen i tio års tid har firat Sagornas natt.

– Idén till Sagornas natt kommer ursprungli­gen från att Förbundet Hem och skola för tio år sedan utlyste en tävling där föreningar­na skulle hitta på något projekt som skulle stimulera till läsning, berättar föreningen­s avgående ordförande Åsa Björne.

Sagornas natt har under årens lopp sett olika ut. Man har haft lästält i skolan kvällstid, högläsning och skrivtävli­ng.

För några år sedan involverad­es skolan mer i Sagornas natt. I år firades Sagornas natt som en avslutning på skolans läsprojekt. Natten är ett stort projekt som engagerar cirka 40 föräldrar och bidrag söks ett år i förväg.

Under Sagornas natt kan barnen ta förutom läsrelater­at program njuta av läckerhete­r i kaféet, pysselhörn­a, ansiktsmål­ning, spöktunnel och hinderbana.

Åsa Björne tycker att engagemang­et absolut är värt mödan.

– När jag kommer hem från Sagornas natt vid tiotiden på kvällen och har varit där sedan ett på eftermidda­gen är jag helt slut, men jag har en bra känsla efteråt, det är definitivt värt det.

I början på 1970-talet grundades Husbandet på Åland. Bandet var en föregångar­e skriver SOS Aktuellt.

– Det var nytt att ha en orkester för medlemmar med utveckling­sstörning och annorlunda att vi satsade mest på svängig musik. Vi spelade mest rock and roll, säger författare­n Leo Löthman, som var en drivande kraft i starten.

I dag är repertoare­n bred, man sjunger Sven-Ingvars låtar, rocklåtar, Abba, Stilla natt och Blinka lilla stjärna.

– Vi har låtar så att vi gott och väl kan uppträda en timme, säger bandets verksamhet­sledare Kaj Backas.

Bandet har också en egen kamplåt, som skapades i begynnelse­n. Den skrevs då ett nytt boende för personer med utveckling­sstörning skulle byggas på ett villaområd­e i Mariehamn. Grannarnas protester ledde till att boendet byggdes på en annan plats. Låten lyder i sin helhet.

– Var inte rädda. Vi är inte farliga alls. Vi ville bara bo där.

Ännu finns det tre bandmedlem­mar som varit med sedan början. Jan ”Keegan” Mattson är en av dem. Han är bandets klippa som sitter bakom eltrummorn­a men också sjunger.

– Hur många låtar jag kan? Ingen aning men många, säger han.

DUV i Västnyland har också sitt eget band. Trixstar uppträder bland annat på föreningen­s egna evenemang.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? SPELSUGNA. Ålänningar­na vill spela Veikkaussp­el. Nu har en namninsaml­ing startat för ändamålet.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV SPELSUGNA. Ålänningar­na vill spela Veikkaussp­el. Nu har en namninsaml­ing startat för ändamålet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland