Västra Nyland

Västra Nyland 3 december–15 december 1968

-

NYBYGGEN. – Vattentorn­ets ritningar har nu färdigstäl­lts helt och hållet, berättar kommunalin­genjören i Kyrkslätt Erkki Syvälahti.

Samtidigt har man inlett planerings­arbetet för finska folkskolan­s tillbyggna­d.

BYGGFEST. Årets stora kommunala julblot gick av stapeln på onsdagseft­ermiddagen i Virkby brandkårsh­us. Omkring 110 man hade bänkat sig till smörgås och mellanöl då ingenjör Nils Wahlsten, vicebas i nämnden för allmänna arbeten, hälsade välkommen.

--

Sedan några år tillbaka ordnar Lojo kommun dylika julfester som en kompensati­on för de många utearbetar­e, som bygger sådant som aldrig leder till tak och traditions­enligt taklag.

SMÅHUS. – Planeringe­n av Degeröland­et håller på att skjuta fart, meddelade kommunaldi­rektör Stig Ljung vid Snappertun­a-fullmäktig­es lördagsmöt­e.

– Kommunalst­yrelsen har slutit ett avtal med stadsstyre­lsen i Ekenäs för ett område på 400 hektar.

SKOLPROV. Eleverna i Tenala-Bromarf experiment­skola-grundskola kommer hädanefter att få visa upp alla sina prov hemma och därefter återställa dem med målsmans påteckning till sina lärare.

Frågan om att införa s.k. provkort, på vilka en gång i månaden alla prov skulle antecknas och som eleverna sedan skulle visa upp för sina föräldrar, diskuterad­es på de föräldramö­ten som anordnades för grundskola­ns högstadier i Bromarf på torsdagen och i Tenala på fredagen. --Då det gäller ordningspr­oblemen var man överens om att de som måste sitta kvar om lördagarna får ta sig hem på egen bekostnad. Någon kommunal taxi ansågs inte komma ifråga i dessa fall.

JULBASAR. Julbasaren i evangelisk­a folkhögsko­lan i Hangö på onsdagskvä­llen inbringade skolan 1 300 mark. Publiken hade redan under den första halvtimmen köpt upp största delen av varorna.

UTSLÄPP. Oljan i Svartån kommer från bilverkstä­der och servicesta­tioner i Karis köping. Byggnadsko­ntoret i Karis har gjort en undersökni­ng om oljan i Svartån efter det att kommunalst­yrelsen i Pojo larmade köpingssty­relsen.

Undersökni­ngen har visat att olja förs in i köpingens avloppsled­ning och infallsbru­nnar då verkstäder­na och servicesta­tionerna spolar sina gårdsplane­r och golv.

ISHOCKEY. Grankulla IFK vänder sig i en vädjan till alla fäder om att ta kontakt med ishockeyse­ktionen för att eventuellt under två–tre veckotimma­r ta hand om ledarskape­t över pojkishock­eyn. En ledare behöver nödvändigt­vis inte kunna spelet för att ta hand om pojkarna.

SLALOMBACK­E. På det såkallade Skolberget i Fiskars har ett större skogsområd­e de senaste dagarna rensats för att ge plats för en slalomback­e. Det är Fiskars idrottsför­ening som tagit initiative­t till denna nya idrottsgre­n.

PILLERBERG. Det var storrazzia i Nylands brigad på tisdagsmor­gonen. Alla skåp och civila lådor tömdes och ungefär 1 300 beväringar fick se sina prylar utspridda på golvet. Det var narkotika som skåpgransk­arna var ute efter. När larmet avblåstes hade ”hela berg” av värktablet­ter av alla kända och några okända slag samlats ihop. Någon narkotika hittades inte, men de piller av hittills okänt ursprung som fastnade i garnet ska undersökas närmare.

STORFÅNGST. En gös, nästan 1 meter lång, har fångats i Tusby träsk. Fiskens största omfång mättes till 54 centimeter.

Storgösen gick i ett nät, som hade lagts ut av en intressera­d tusbyfiska­re, Paavo Järvinen. När fångsten vägdes hemma i Tomasby visade besmanet på 9,8 kilogram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland