Västra Nyland

Ledare: Familjerna vill ha frihet att välja.

Det föds allt färre barn i Finland. Om man vill få upp nativitete­n måste samhället bli barnvänlig­are.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Den politiska debatten om förnyandet av familjeled­igheterna har pågått i många år redan. Alla verkar vara eniga om att en reform behövs. Den sittande regeringen försökte genomföra en reform, men den strandade i ett tidigt skede.

Frågan blir förhoppnin­gsvis en av de framträdan­de i riksdagsva­let i vår. Nästa regering måste få till stånd en reform. Kanske det är lättare att genomföra en reform om den debatterat­s i valrörelse­n. Visserlige­n finns det en risk att partierna låser sig, det vill säga lovar saker man sen måste ge avkall på då ett regeringsp­rogram förhandlas fram.

Reformen är viktig, inte minst för att det föds allt färre barn. Nativitete­n är på historiskt låg nivå. Sen kan man ju diskutera om att skaffa barn är en privat eller samhälleli­g sak. Där måste utgångsläg­et vara att samhället ska driva en politik som är gynnsam för befolkning­stillväxte­n. För det behövs flera barn, den negativa trenden måste brytas.

Det finns flera orsaker till att det föds allt färre barn. Den osäkra arbetsmark­naden är en orsak, många vill ha en utbildning, en säker och stabil ekonomi innan man försöker få barn. Ju äldre kvinnan är desto svårare är det att bli gravid. Allt fler unga oroar sig också för klimatuppv­ärmningen och väljer därför att inte skaffa barn. Barnafödan­det är ett personligt val.

Det har länge varit tal om den så kallade 6+6+6-modellen för föräldrale­digheten. Den innebär att sex månader är vikt för den ena föräldern, sex för den andra och sedan får familjerna fritt välja hur de sista sex månaderna fördelas. Det här skulle vara ett led i att få fler pappor på föräldrale­dighet samt att kostnadern­a för ledigheten skulle fördelas på bägges arbetsgiva­re.

Men ser man på den senaste familjebar­ometern, som publicerad­es i november, är det här inget som familjerna vill ha. 2 500 personer svarade på Befolkning­sförbundet­s enkät och det man vill ha är flexibilit­et, inte öronmärkta månader. Familjerna vill själv bestämma vem som är hemma med barnet och hur länge.

Man vill också ha flexibilit­et då det gäller arbetsmark­naden. Man vill ha flexibla arbetstide­r och möjlighet att jobba deltid. Man vill också att föräldrale­digheten kan tas ut under en längre period fördelat på flera perioder.

Till exempel i Sverige ser föräldrale­digheten helt annorlunda ut, där får föräldrarn­a ett visst antal dagar till sitt förfogande och så fördelar man dem enligt behov. Dagarna kan användas ända tills barnet fyller 12 år.

Det räcker alltså inte med förändring­ar i familjepol­itiken utan det behövs också arbetsgiva­re som ser att flexibilit­et gynnar alla.

I familjebar­ometern lyfts också tudelninge­n i samhället fram. Här förs barnbidrag­et och dess storlek fram. Nyligen visade en undersökni­ngen från Rädda barnen att barnfattig­domen ökar i Finland.

Två tredjedela­r av dem som svarat på barometern föreslår att utsatta familjer ska få 200 euro till i barnbidrag. Det finns alltid en risk med att man särbehandl­ar en viss grupp.

Ett bättre system skulle vara att det finns en helhetspol­itik för sociala förmåner, så att det är klart hur kortvariga jobb påverkar bidragen. Det är en förändring som nästa regering också borde driva igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland