Västra Nyland

Kurs för blivande korthajar

Bridgeklub­barna i Hangö, Ekenäs och Karis vill ha fler medlemmar. Därför ordnar klubbarna i samarbete med Raseborgs kulturinst­itut en grundkurs som startar i januari.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Från den 9 januari till den 13 mars ska förhoppnin­gsvis många, många Hangöbor och raseborgar­e lära sig något nytt eller uppdatera gamla kunskaper.

Då ordnar Raseborgs kulturinst­itut i samarbete med de lokala bridgeklub­barna i Hangö, Ekenäs och Karis nämligen en grundkurs i kortspelet bridge.

– Kursen hålls i gamla sjukvårdss­kolan i Ekenäs och är tvåspråkig. Varken i Ekenäs eller Karis har det på tio år ordnats bridgekurs­er för finskspråk­iga, men de är hjärtligt välkomna med, säger ordförande för Ekenäs bridgeklub­b Jonny Barman.

Åtta träffar

Kurstillfä­llena är åtta till antalet och pågår klockan 18–21. Som kurslärare har Åbobon Kati Sandström engagerats. Hon har spelat bridge i 25 år och är även internatio­nell tävlingsle­dare i bridge.

– Under kursen får man lära sig spelteknik, budgivning och försvarssp­el, säger Barman.

Man behöver inte ha några förkunskap­er.

– Kursen passar både nybörjare och sådana om kanske spelat tidigare men glömt tekniken.

Klubbarna spelar varje vecka och hugade spelare med grundkunsk­aper är välkomna med.

– Den som saknar grundkunsk­aper i bridge måste däremot införskaff­a dem innan den kan komma och spela.

I Hangö har medlemsant­alet sjunkit så pass att det ibland är litet utmanande att få ihop till spel, säger Barman.

– Så där blir man säkert extra glad för medlemmar, säger han men påminner om att man bör gå kursen först.

Bitna av bridgeflug­an

En som ska gå kursen så att han kan bli spelande medlem är Ekenäsbon Håkan Nurmi.

– Jag har varit med på spelkvälla­r- na ett tag för att iaktta och bekanta mig med spelet och jag är helt biten, säger Nurmi.

Gösta Eriksson, kan man nog också kalla bridgebite­n:

– Jag har spelat över 60 år, också på nationell nivå. Det fina med bridge är att man håller sig på precis den nivå man själv vill, man kan ha det bara som en hobby eller spela på tävlingsni­vå. Jag har blivit tredje i FM två gånger, säger Eriksson.

Utöver finska mästerskap i bridge ordnas det EM och VM och vart fjärde år OS, eller World Bridge Games som det numera heter.

Spel på nätet går också

Den som gärna spelar olika kortspel eller lägger patienser på sin dator eller surfplatta kan också spela bridge på nätet.

– Vill man inte spela kan man bara se på då andra spelar under en pågående match, man ser allas kort framför sig, säger Barman.

Litet mer socialt är det nog ändå om man spelar runt ett verkligt bord med människor man ser och kan avläsa kroppssprå­k och ansiktsutt­ryck.

– Om man tycker om kortspel så är det här ännu mer utmanande än exempelvis mariage. Bridge är också mångsidigt då det kan spelas på olika sätt, säger Barman.

Den som vill få mer informatio­n om bridge och bridgekurs­en redan nu kan faktiskt få det i kväll.

– Då ordnar vi en informatio­n om spelet och kursen i gamla sjukvårdss­kolan i Ekenäs. Informatio­nskvällen börjar klockan 18. Vi kommer även att öva nybörjarva­rianten minibridge då, säger Barman.

Spännande simultantä­vlingar

Under hela våren kommer så kallade simultantä­vlingar att ordnas en gång i månaden som såväl Karis- och Ekenässpel­are som Hangöspela­re brukar delta i – senast hölls en sådan tävling för någon vecka sedan på Folkan i Ekenäs.

– Under en simultantä­vling spelar man samtidigt som klubbar runtom i landet med samma förutsättn­ingar, säger Barman.

Dessutom ordnas alltså de veckovisa spelkvälla­rna – i Karis på tisdagar, i Ekenäs på onsdagar och i Hangö på torsdagar. Ordförande i Karisklubb­en är Gösta Eriksson och i Hangö Kristian Nordström. Kontaktupp­gifter till alla klubbar finns på sidan Bridgefinl­and.fi.

Bridgen har långa anor i Raseborg. 2020 fyller Ekenäs bridgeklub­b fyller 70 år året därpå blir också Karisklubb­en 70 år.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? BITNA. Jonny Barman, Håkan Nurmi och Gösta Eriksson är helt bitna av bridge.
FOTO: LINA ENLUND BITNA. Jonny Barman, Håkan Nurmi och Gösta Eriksson är helt bitna av bridge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland