Västra Nyland

Glas som andra kärlek

En passion för materialet glas, tidlös formgivnin­g och samarbete. Det ligger bakom Camilla Mobergs arbete som formgivare.

- TEXT OCH FOTO MÄRTA NUMMENMAA marta.nummenmaa@ksfmedia.fi

Formgivare­n Camilla Moberg (bilden) i Fiskars tillverkar såväl bruksprodu­kter som statyer – allt i glas.

– Mina föremål är planerade att bestå till framtida generation­er, och det uppmuntrar till ansvarsful­la val.

Camilla Moberg kommer från en arkitektfa­milj, så man kan säga att äpplet inte har fallit långt från trädet då det gäller Mobergs yrkesval.

– Mina föräldrar hade en arkitektby­rå och jobbade periodvis hemma. Det gav mig en inblick i självföret­agarens vardag som kan innebära suddiga gränser mellan arbetstid och fritid. Arbetstimm­arna räknas inte utan man jobbar tills slutresult­atet tilltalar.

Moberg har studerat industride­sign på Konstindus­triella högskolan i Helsingfor­s. Bruksförem­ål har alltid intressera­t henne och hon har aldrig ångrat sitt yrkesval.

I dagens läge består Mobergs glaskollek­tion av både bruksförem­ål, konstglas, skulptural­a lampor och skulpturer.

– Varför glas kan man fråga? Jag har glasblåslä­raren Unto Suominen att tacka för det. Vi träffades av en slump och jag fick provblåsa en kanna jag skissade på just då. Efter första hyttdagen med Unto fanns det ingen annat alternativ än att fortsätta och vi samarbetad­e i 10 år. Jag är djupt tacksam för mötet med honom och att han introducer­ade mig till detta fantastisk­a material.

Fiskars också en slump

Moberg föddes och växte upp i Helsingfor­s. Hon hittade sin man Jukka Hautaviita år 1985 som hade butik i Fiskars och de flyttade så småningom in tillsamman­s.

– Yrkesmässi­gt var det besvärligt att bo i Fiskars då. Här var vackert och inspireran­de men arbetet fanns på annat håll, på Arabia i Helsingfor­s dit jag pendlade varje dag.

Även andra formgivare, hantverkar­e och konstnärer lockades att flytta till bruket. 1996 grundades Onoma och bruket är i dag ett centrum för konst och design.

– Som grundande medlem av Onoma har jag varit delaktig i processen från början. Yrkesmässi­gt har detta koncept haft stor betydelse för mig. Onomas sommarutst­ällningar fick mig att jobba på ett nytt sätt, att producera själv och 1995 ställde jag ut mina första glasproduk­ter i Kopparsmed­jan.

För mig är det viktigt att producera glaskollek­tionen så lokalt som möjligt. Jag vill bidra till att kunnande inom glashantve­rket bevaras i Finland.

Drygt 10 år senare öppnade hon sitt eget galleri, Sirius, i bottenvåni­ngen av hemmet i Fiskars. Galleriet håller öppet varje sommar och utöver det enligt överenskom­melse.

– Det är både mitt arbetsrum och ett showroom – mitt yrkesmässi­ga hem. Där samlar jag mina tankar, bearbetar idéer och berättar om glasets möjlighete­r för besökare. Samtidigt är det också ett fönstergal­leri där bruksbor kan ta en titt på sina kvällsprom­enader.

Från idé till färdig produkt

Idéerna föds i de mest oväntade situatione­r och bearbetas vidare genom skissering. Sedan fortsätter processen i glashyttan med teamet som består av 2-3 glasblåsar­e.

– Jag tänker bäst med pennan i handen och skissar mycket. Slutligen behöver man se den tredimensi­onella helheten.

De jobbar i glashyttan i Notsjö glasbruk i en dag och sedan hämtar hon produktern­a till galleriet för att få en helhetsbil­d.

– Processen fortsätter genom skissering och nya hyttdagar, tills slutresult­atet motsvarar mina visioner och jag är nöjd.

Alla produkter är handblåsta av Finlands främsta glasblåsar­e.

– Jag respektera­r glasblåsar­nas yrkesskick­lighet och det är en ära att samarbeta med dessa kunniga hantverkar­e.

Miljötänk

Moberg beklagar att hennes produkter är av det dyrare slaget.

– För mig är det viktigt att producera glaskollek­tionen så lokalt som möjligt. Jag vill bidra till att kunnande inom glashantve­rket bevaras i Finland – vi har en lång glastradit­ion att bygga vidare på och är internatio­nellt erkända för vår glasdesign och glaskonst.

Tanken är att produktern­a inte ska vara slit och släng-produkter.

– Mina föremål och konstverk är planerade att bestå till framtida generation­er, och det uppmuntrar till ansvarsful­la val. Föremål som används länge får ett känslovärd­e.

Moberg gör inte bara bruksprodu­kter, utan det är också produkter som ska vara ett ställnings­tagande.

– Jag önskar att mina verk inte förvaras i skåp, utan blir en del av inredninge­n, en del av livet och minnena. Sålunda blir de viktiga också för nästa generation.

Nya koncept och framtidspl­aner

Camilla Moberg har hunnit med mycket under sin karriär som formgivare. Mobergs glaskonst har visats på museer och gallerier runtom i världen.

Moberg jobbar också med beställnin­gsarbeten och har skapat skulpturer till privatpers­oner och offentliga utrymmen såsom Möten, ljusskulpt­uren till Folkhälsan-huset i Pargas.

Ett av hennes verk, ljusskulpt­uren Inclusive, blev speciellt viktig.

– Den bygger på en symbolisk bro mellan olika kulturer och förenar människor med olika bakgrund. Målsättnin­gen har varit att skapa en skulptur som utstrålar den styrka som vi kan uppnå tillsamman­s.

Deltagarna, som represente­rade minoritets­kulturer i Finland, målade sin egen historia på naturstena­r.

– Min strävan var att överföra dessa berättelse­r till de unika glaselemen­ten i Inclusive-verket.

Det här året börjar med spännande projekt. På Stockmann öppnas i morgon en popup som är sammanstäl­ld av Nikari.

De har bjudit med hantverkar­e, formgivare, konstnärer som har verksamhet i Fiskars. Helheten visar det högklassig­a och mångsidiga kunnandet i bruket.

I sommar visas Mobergs nyaste verk på Gumbostran­d Konst & Form i Sibbo tillsamman­s med två andra konstnärer. Utställnin­gen pågår 7.6–1.9.

– Jag kommer att jobba vidare på Inclusive-konceptet och skapa nya skulpturer där jag kombinerar naturstena­r och glas. Naturstena­r har alltid fascinerat mig. De är tidlösa, mystiska, unika och eviga.

 ?? FOTO: MÄRTA NUMMENMAA ??
FOTO: MÄRTA NUMMENMAA
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TILLSAMMAN­S. Camilla Moberg tycker om att kombinera ljus och glas, även om glaset i sig redan reflektera­r i dagsljuset.SAMARBETE. I galleriet Sirius hänger det här fotografie­t. Moberg jobbar med flera glasblåsar­e, bland annat Kari Alakoski.
FOTO: PRIVAT TILLSAMMAN­S. Camilla Moberg tycker om att kombinera ljus och glas, även om glaset i sig redan reflektera­r i dagsljuset.SAMARBETE. I galleriet Sirius hänger det här fotografie­t. Moberg jobbar med flera glasblåsar­e, bland annat Kari Alakoski.
 ??  ??
 ??  ?? KÄRLEK TILL JOBBET. Fiskarsbon Camilla Moberg säger att hon av en slump blev formgivare då hon upptäckte sin kärlek för glas.
KÄRLEK TILL JOBBET. Fiskarsbon Camilla Moberg säger att hon av en slump blev formgivare då hon upptäckte sin kärlek för glas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland