Västra Nyland

Telefonen ska inte erövra hennes 2019

- MÄRTA NUMMENMAA

Telefonen och sociala medier får kalla handen i Jenny Björklunds liv. Åtminstone största delen av tiden.

24-åriga Jenny Björklund i Pojo har länge använt sociala medier. Facebook loggade hon in på redan som 12-åring och på senare tid har Instagram tagit över.

– På Facebook läser jag nyheter och på Instagram följer jag med vad vännerna gör.

Förra våren deltog hon i en föräldragr­upp där man diskuterad­e telefonanv­ändning framför barn.

– Då insåg jag att jag alltid har telefonen bredvid mig, även då jag leker med Liam, min son. Den är alltid med. Det är hemskt.

Därför ska hon i år lägga telefo- nen åt sidan och minska på användning­en av sociala medier.

– Då jag provade i fjol höll det i några veckor, men nu är det ett nyårslöfte och det ska jag hålla.

Två gånger skärmtid per dag

Tidigare kunde Björklund scrolla igenom Instagram 20 gånger per dag och avundas andra.

– Deras hem såg perfekta ut, medan det vimlar av tvätthögar hos oss. Man jämför sig omedvetet med andra och det är inte bra.

Hon berättar att hon ofta tittade på telefonen – när hon åt, när det inte fanns något att göra och då hon tittade på tv.

– Men nu har jag som nyårslöfte att inte vara på telefonen framför min son. Jag får bara scrolla igenom telefonen morgon och kväll.

Sonen Liam, 4 år, har också gränser då det gäller skärmtid. Han har inte någon telefon eller pekplatta – utan tv:n står för skärmtiden.

– Han får titta en timme per dag, ett avsnitt på morgonen och ett på kvällen. Det är lättast. Han vet när det är dags att göra annat då sluttexter­na börjar rulla.

Nu ska Jenny Björklund i stället tillbringa ännu mer kvalitetst­id med sin son.

– Tiden ska gå till det och matlagning. Jag har också köpt nya pussel och en lampa till nattduksbo­rdet. Nu ska jag börja läsa.

Hon kan redan efter några dagar märka att hon får mycket mer gjort och att sonen är på bättre humör då de är mer tillsamman­s.

– Min sambo tror inte att jag kommer lyckas, men jag tror inte att jag kommer att sakna skärmtiden. Det är inte så viktigt att vara uppdaterad hela tiden och svara på meddelande­n direkt då det plingar till i telefonen. Man lever bara en gång och det gäller att ta vara på tiden.

Jag har också köpt nya pussel och en lampa till nattduksbo­rdet. Nu ska jag börja läsa.

 ?? FOTO: MÄRTA NUMMENMAA ?? VERKLIGHET­EN KALLAR. Jenny Björklund har bestämt sig – i år ska hon inte scrolla igenom appar på telefonen 20 gånger per dag som tidigare.
FOTO: MÄRTA NUMMENMAA VERKLIGHET­EN KALLAR. Jenny Björklund har bestämt sig – i år ska hon inte scrolla igenom appar på telefonen 20 gånger per dag som tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland