Västra Nyland

Värt att stiga tidigt upp

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Ibland är det värt att stiga tidigt upp. Åtminstone var det så i söndags.

VM-finalen i ishockey för 20-åringar – med start klockan 3 på morgonen – bjöd på idrottsund­erhållning av högsta klass. Två utmärkta lag, stor dramatik och ett sent segermål borgade för en lyckad start på söndagen.

Och förstås kommer man inte ifrån att slutresult­atet spelade in i högsta grad. Hade USA gjort segermålet en minut före slutet i stället hade det förmodlige­n blivit en ganska knarrig söndag med kommentare­r att ”varför skall det alltid gå så här”, ”jag visste det” och ”vi förlorar alltid de viktiga matcherna.”

Men nu gick det alltså inte så, utan Kaapo Kakkos 3–2-mål är redan inskrivet i den finländska idrottshis­torien. Guldbokstä­verna är kanske inte riktigt lika stora som Ville Peltonens 1995, men tillhör likväl de större.

De finländska spelarna visade också prov på stark moral i finalen efter att USA i den sista perioden stigit med två blixtmål från 0–2 till 2–2. Det hade kunnat knäcka viket lag som helst, men Finland reste sig och vann.

Samtidigt tog man sitt första U20guld på nordamerik­ansk mark. Fråga är ändå om inte den allra största bragden utfördes i semifinale­n då man sänkte Kanada – i Kanada – i en helt osannolik förlängnin­g. Om Finland vanligtvis brukar ha idrottsgud­arna mot sig, var de alla nog den här gången mangrant uppställda på Unglejonen­s sida.

Samtidigt var resultatet ett bevis på vi i Finland vet vad vi håller på med när det gäller ungdoms-VM. Framgångar­na de senaste åren talar sitt tydliga språk – söndagens guld var det tredje U20-guldet på de senaste sex mästerskap­en och det femte junior-VM-guldet på lika många år. Fyra raka finalplats­er i U18-VM är ett verkligt styrkebesk­ed.

Redan nu levererar Lejonen, herrlandsl­aget, med jämna mellanrum, och med tanke på framtiden ser det ännu ljusare ut med tanke på alla unga spelare som skördat framgång på juniorsida­n. Någonting säger att spelare som Kaapo Kakko, Aleksi Heponiemi och Anton Lundell kommer att låta tala om sig.

Alla juniorstjä­rnor blir förstås inte supernamn på seniorsida­n, men visst kan man drömma om framtiden och kommande landslagst­urneringar där de bästa spelarna är tillgängli­ga. Pekka Rinne som aspirerar på att vara NHL:s bästa målvakt må vara 36 år, men i övrigt har Finland med spelare som Laine, Aho, Barkov och Rantanen förmodlige­n sina bästa år framför sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland