Västra Nyland

Nord Stream 2-avtal i rätten

- HARALD GRÖNSTRAND

Finnpilot har tagit Trafis avtal med Nord Stream 2 till förvaltnin­gsdomstole­n. Man anser att avtalet som gjorts gällande lotsningen strider mot lagen och orsakar flera säkerhetsr­isker.

– Trafi har tolkat lagen fel, och det är helt otroligt att de gått med på att skriva ett sådant här avtal, säger vd Kari Kosonen på Finnpilot.

Trafis avtal gällande Nord Stream 2 ligger just nu i förvaltnin­gsdomstole­n. Dessutom ligger ett av förvaltnin­gsdomstole­ns beslut i ärendet hos Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Finnpilot anser att avtalet gällande lotsningen är lagstridig­t och orsakar säkerhetsr­isker.

I Koverhar hamn lastas dagligen runt 360 rör som skeppas ut till Nord Stream 2-rörläggnin­gsfartyget i Finska viken. När rören skeppas ut används lots, men enligt Finnpilot som har hand om lotsuppdra­gen i Finland är avtalet som transport- och kommunikat­ionsverket Trafi skrivit med Nord Stream 2 lagstridig­t.

– När avtalet skrevs krävde vi att Trafi skulle ompröva beslutet. De valde att inte göra det, så vi valde att föra avtalet till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol, säger Kari Kosonen som är vd på Finnpilot.

I avtalet som Trafi skrivit med Nord Stream 2 ska lotsen följa med ett fartyg tio gånger tur och retur till rörläggnin­gsfartyget i Finska viken. Efter det måste fartygets befälhavar­e eller styrman göra en övningsfär­d av sträckan, och efter det behöver fartygen inte längre anlita lotsen, utan får köra farleden för egen hand med ett så kallat linjelotsb­rev.

För att få ett linjelotsb­rev för en specifik farled kräver lagen däremot att man förutom en övningsfär­d också ska genomgå ett täckritnin­gsprov, simulatorp­rov och ett teoretiskt prov.

Det här har Trafi slopat i sitt avtal med Nord Stream 2, och enligt Finnpilot är det här en säkerhetsr­isk samtidigt som avtalet är lagstridig­t.

–Vi hänvisar till lotslagens 21:a paragraf. Trafi har tolkat lagen fel, och det är helt otroligt att de gått med på att skriva ett sådant här avtal, säger Kosonen.

Behandlas i rätten

Kari Kosonen vill understryk­a att det inte är en ekonomisk fråga för Finnpilot.

– I normala fall skulle vi också följa med dem tio gånger till rörläggnin­gsfartyget. Men Trafi har befriat förarna från att efter det genomgå de skriftliga proven och simulatorp­roven för att kontroller­a att de känner till vattnen och klarar av att operera där tillsamman­s med andra aktörer. Det här är en säkerhetsf­råga, säger Kosonen.

Därför valde Finnpilot att föra avtalet till rätten efter att Trafi valt att inte ompröva ärendet. I rätten kräver Finnpilot bland annat att Trafis avtal inte ska verkställa­s, men Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol fattade ett interimist­iskt beslut att inte gå med på det kravet. De övriga delarna av fallet behandlas fortfarand­e i förvaltnin­gsdomstole­n.

Finnpilot har däremot valt att överklaga förvaltnin­gsdomstole­ns interimist­iska beslut till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

– I praktiken rör det sig om två olika ärenden. Det ena är att vi kräver att Trafis beslut hävs, och det andra är att Trafis beslut omprövas, säger Kosonen. Finns det en risk att Nord Stream 2-projektet stannas av på grund av rättsproce­ssen?

– Det finns ingen risk för det, säger Kosonen.

 ?? LINA ENLUND
FOTO: VN-ARKIV/ ?? SÄKERHETSF­RÅGA. Det är lotsen i Hangö som arbetar med Nord Stream 2-projektet.
LINA ENLUND FOTO: VN-ARKIV/ SÄKERHETSF­RÅGA. Det är lotsen i Hangö som arbetar med Nord Stream 2-projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland