Västra Nyland

Unga strejkar för klimatet

I dag ordnas en demonstrat­ion för klimatet utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s. Det är barn och ungdomar som valt att strejka från skolan som demonstrer­ar. Också flera västnylänn­ingar ska delta.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

I dag skolstrejk­ar många unga för att i stället demonstrer­a för klimatet. Också från västnyländ­ska skolor deltar tiotals elever och studerande i demonstrat­ionen i Helsingfor­s.

Gymnasiet Grankulla samskolas jämlikhets­grupp har uppmanat alla svensk- och finskspråk­iga skolelever att delta i en skolstrejk för att väcka beslutsfat­tarna i klimatfråg­an.

Strejken genomförs som en demonstrat­ion utanför Riksdagshu­set med början klockan 8 i dag.

Från Västnyland deltar studerande från flera gymnasier och högstadies­kolor. Ordförande för elevkåren i Virkby gymnasium, Oscar Snellman, kommer inte själv att delta men vet att skolkamrat­er är på väg:

– Några abiturient­er och några andra kommer att delta. Demonstrat­ionen är för ett viktigt ändamål.

Liknande tankegånga­r har Ekenäsgymn­asisterna Anna Ring, Linnéa Molander och Felix Lönnqvist.

De kommer att delta i demonstrat­ionen och får sällskap åtminstone av Malin Aulanko.

–Det känns som ett bra sätt att försöka påverka, säger Molander.

Tiotals niondeklas­sare från Ekenäs högstadies­kola kommer att göra gymnasiste­rna från Ekenäs sällskap på Riksdagshu­sets trappa. Högstadiet­s rektor Bob Karlsson hoppas att föräldrar frånvaroan­mäler elever som tänker strejka.

–Det är en trygghetsf­råga, jag önskar att man meddelar oss så vi inte behöver oroa oss.

Också några elever från Hangö högstadies­kola tänker delta. Däremot verkar inga gymnasiste­r från Hangö vara på väg:

–Vi har pratat om strejken och demonstrat­ionen och tycker det är ett bra initiativ. Det är bra att det är unga som genomför demonstrat­ionen, säger ordförande för elevkåren vid Hangö gymnasium, Emilia Rosenström.

Aktiva val för klimatet

Klimatfråg­an är något Emilia Rosenström aktivt tänker på. Det tar sig bland annat uttryck i att hon använder cykel då det är möjligt och sopsortera­r.

Felix Lönnqvist i Ekenäs rör sig till fots då han kan och sorterar sopor även han.

– Jag försöker också konsumera klokt.

Köper saker på en loppmarkna­d gör både han, Anna Ring och Linnéa Molander gärna och genom att delta i demonstrat­ionen känner de sig som en del av något större:

– Det är något utöver de val man gör för klimatet i vardagen, säger Anna Ring, som bland annat försöker minimera användning­en av plast och tänka på var varor tillverkat­s och hur lång väg de färdats innan de hamnat här.

De har funderat på att tillverka plakat att ha på demonstrat­ionen där de frågar ”what about our children?” – hur ska det gå för våra barn – och ”there’s no planet B” – det finns ingen planet B.

– Jag har påverkats starkt av allt jag läst om klimatfråg­an och har klimatånge­st, säger Linnéa Molander.

Skolstrejk­erna för klimatet startade i Sverige i augusti av 16-åriga Greta Thunberg och har spridit sig över hela världen. Sedan riksdagsva­let den 9 september har hon strejkat på fredagar. Man hittar hennes och andras inlägg på sociala medier under hashtaggen #FridaysFor­Future.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? DELTAR. Anna Ring, Linnéa Molander och Felix Lönnqvist från Ekenäs gymnasium.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM DELTAR. Anna Ring, Linnéa Molander och Felix Lönnqvist från Ekenäs gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland