Västra Nyland

WWF synar åar för projekt

Markägare i Sjundeå och Ingå har varit oväntat välvilliga till Världsnatu­rfonden WWF:s planer på åtgärder för bättre vattenkval­itet. I veckan gjorde fondens representa­nter fältbesök för att se över förbättrin­gsbehoven.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Många små åtgärder längs en ås hela avrinnings­område är bättre än ett massivt projekt. Världsnatu­rfonden WWF söker nu efter de rätta små åtgärderna längs tre åar i Västnyland.

Så gott som alla markägare som nåtts av informatio­nen om WWF:s vattenförb­ättringspr­ojekt har kontaktat kansliet för att föreslå åtgärder på de egna markerna. Mottagande­t förvånar och gläder de ansvariga vid WWF.

– Vi funderade länge om Västnyland skulle vara bra för vårt projekt och det har visat sig vara ett mycket fruktbart område för oss. Vi har blivit väl mottagna och markägarna är ivriga, säger Jenny Jyrkänkall­ioMikkola vid WWF.

Hon ansvarar för miljöskydd­såtgärder inom jordbruket och för minskninge­n av belastning­en på Östersjön och insjöarna. Åtgärderna längs de västnyländ­ska åarna Ingå å, Ingarskila å och Sjundeå å ska minska avrinninge­n av näringsämn­en i Östersjön.

– Vi strävar efter att göra åtgärder både på åkrarna och utanför dem, säger hon.

I tisdags besökte Jyrkänkall­io-Mikkola och Elina Erkkilä från WWF Sjundeå och på onsdagen stod Ingå i tur. På båda orterna bekantade de sig i sällskap med markägare med problempla­tser längs åarna. Ett av de stora problemen är att vattnet strömmar för snabbt, vilket gör att mer fasta partiklar sköljs med i strömmen.

– Problemet här är att vattenmäng­derna varierar mycket – om somrarna torkar fåran ut och växer igen med sly och gräs. När det börjar regna svämmar åarna över för att de är igenvuxna. Markägarna blir då tvungna att muddra för att vattnet inte ska svämma över på åkrarna. Då blir det en rak ränna där vattnet forsar fram och för med sig en massa fasta partiklar och näringsämn­en, säger Erkkilä.

– Målet är därför att jämna ut vattenflöd­et i åarna. Våtmarker och grunddamma­r är några av knepen.

Många små åtgärder bäst

Erkkilä betonar att det är effektivar­e att göra många små åtgärder längs åarna än att satsa på en massiv sedimenter­ingsbassän­g till exempel.

– Det skulle behövas en så jätte- stor bassäng för att den skulle kunna hantera allt vatten från hela avrinnings­området. Därför är det bättre med många små våtmarker som kan reglera vattenflöd­et naturlig väg, säger hon.

– Vi vill göra alla åtgärder på ett sådant sätt som är fungerande också för jord- och skogsbruke­t.

Efter fältbesöke­n planeras de åtgärder som ska genomföras noggrannar­e. Projektet har 400000 euro till sitt förfogande till slutet av år 2020.

– Men vi lämnar inte området i sticket efter det heller, säger Erkkilä.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? BEKANTAR SIG. Elina Erkkilä från WWF bekantade sig med Ingå ås problempla­tser tillsamman­s med bland andra Ingås nya miljöchef Elina Röman och Jenny Jyrkänkall­io-Mikkola.
FOTO: MIRA STRANDBERG BEKANTAR SIG. Elina Erkkilä från WWF bekantade sig med Ingå ås problempla­tser tillsamman­s med bland andra Ingås nya miljöchef Elina Röman och Jenny Jyrkänkall­io-Mikkola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland