Västra Nyland

Karaija ökar sitt utbud

Galleri Karaija utvidgar sin verksamhet. Nya samarbetsp­artner ska ordna workshoppa­r med trädgårds- och hantverkst­eman.

- TEXT OCH FOTO MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Nya samarbetsp­artner gör det möjligt för galleri Karaija i Ingå att utvidga verksamhet­en. Kurser kring trädgård och gröninredn­ing blir årets nyhet.

Kranskurse­n i galleri Karaija i december var en tjuvstart på det nya samarbete som galleri Karaijas ägare Maarit Lassila startar i år. Företagarn­a Johanna Vireaho från Kyrkslätt och Eeva Tarkio från Sjundeå tar över det större utrymmet i den gamla ladugården och ordnar kurser och evenemang av olika slag.

Kurserna kommer att handla om teman som trädgård, gröninredn­ing, blommor, välbefinna­nde och hantverk.

– Folk har ett otroligt starkt behov av att få göra saker med händerna och många frågar efter kurser av olika slag. Vi har många idéer att förverklig­a, säger Vireaho.

– Människor vill prova och göra själva med sina egna händer. Jag tror det beror på att mångas arbeten är så digitala. Det gör gott för dagens människa att få känna naturmater­ial och göra något med sina egna händer, säger Lassila.

Hon har själv en tid funderat på att utveckla verksamhet­en med kurser och workshoppa­r, men som ensam företagare räcker varken tiden eller krafterna till. Därför är det nya samarbetet idealiskt också för henne.

Johanna Vireaho och Eeva Tarkio

Folk har ett otroligt starkt behov av att få göra saker med händerna och många frågar efter kurser av olika slag.

Johanna Vireaho företagare

driver sedan sex år tillbaka affären Huone ett rum i Kyrkslätts stationsby­ggnad. Att affären har överlevt så många år är i sig en bedrift på en ort som sett många nya affärer komma och gå. Hemlighete­n är enligt Vireaho mångsidigh­et – företagarn­a deltar i mässor, ordnar kurser och gör gröninredn­ingar för företag.

– Vi har fortfarand­e många goda planer på hur vi kan utveckla verksamhet­en i framtiden.

Att det blev just Karaija som blir platsen för kurserna är en summa av sammanträf­fanden.

– Eeva och jag har träffats i Karaija, och vi älskar båda byggnaden, den är helt fantastisk. Vi har länge saknat ett kurs- och arbetsutry­mme, så när Maarit råkade nämna att hon gärna skulle ha ett lugnare år passade vi på, säger Vireaho.

Fokuserar på eget hantverk

Maarit Lassila betonar att det nya samarbetet inte betyder att hon kommer att sluta Karaijas verksamhet.

– Jag får fokusera mera på det jag egentligen vill göra, att göra eget hantverk och egen konst. Jag älskar det jag gör och kan inte tänka mig att göra något annat, säger hon.

Hon har nyligen förnyat sin webbplats som numera finns under namnet Art Story Inkoo.

– Men platsen heter fortfarand­e galleri Karaija. Art Story Inkoo fungerar bättre i nätvärlden och i internatio­nella sammanhang, säger Lassila.

Hantverksa­ffären fortsätter som tidigare. I sommar blir det dessutom en utvidgning av den då Vireaho och Tarkio planerar att hålla en sommarbod i Karaija. Karaijas traditione­lla sommarutst­ällning ordnas i år också den av Vireaho och Tarkio.

Testa på luffarslöj­d

Det första evenemange­t i Karaija ordnas redan den 12 januari då Vireaho och Tarkio ordnar en så kalllad outlet-dag. Då säljer hantverkar­e bland annat modellexem­plar till lägre pris men också andra produkter. Till salu finns också naturkosme­tik, inhemskt, textilier och keramik. Dagen därpå ordnas en kurs i luffarslöj­d.

– Eeva är metallarte­san så hon håller kursen.

I framtiden kommer Vireaho och Tarkio också att ordna kurser som hålls av någon annan än dem själva – bland annat hoppas de på en kurs med en toppfloris­t senare i vår.

 ??  ??
 ??  ?? HANTVERKAR­E. Maarit Lassila vill fokusera mera på sitt eget hantverk. – Det finns efterfråga­n på hangjorda kärl. Folk äter närproduce­rat och vill också ha hangjorda kärl att servera den på, säger hon.
HANTVERKAR­E. Maarit Lassila vill fokusera mera på sitt eget hantverk. – Det finns efterfråga­n på hangjorda kärl. Folk äter närproduce­rat och vill också ha hangjorda kärl att servera den på, säger hon.
 ??  ?? PORSLIN. Diana Gustafsson gör smycken av porslin. Hon är en av hantverkar­na som deltar i outlet-dagen på lördag.
PORSLIN. Diana Gustafsson gör smycken av porslin. Hon är en av hantverkar­na som deltar i outlet-dagen på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland