Västra Nyland

Ny rink riggas inför nästa vinter

Den här vintern har varit en utmaning för alla som gillar att åka skridskor utomhus. Än är det kallt och isplanerna förbereds för skridskoåk­ning och hockeyspel, än är det töväder och isen smälter.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Att få till en bra is för skridskoåk­ning är ingen lek. Den ska vattnas i precis rätt temperatur för att inte bli knottrig eller vågig och den ska inte användas förrän den är klar.

–Med planerna på Marknadspl­anen har vi ytterligar­e en utmaning, ganska ofta kör någon med bil på isen och förstör ytan, säger fritidsche­f Reino Kärkkäinen.

På Marknadspl­anen har en rink funnits tidigare vintrar, men inte i år. Var är rinken?

– Den var rutten och trasig och har därför kasserats. En orsak till att den inte höll var att den monterades ner varje år.

En ny rink finns i årets investerin­gsplan uppger Kärkkäinen.

– Rinken är till och med beställd, vi har däremot ännu inte bestämt var den ska placeras.

Dels måste man ta i beaktande var vattenröre­n under planen är placerade och var vattenpost­erna finns, dels ska diskussion­er föras med dem som basar för höstmarkna­den.

– Då vi väl får dit rinken ska den vara där året runt, också under höst- marknaden. Det går ordna något innanför rinken under marknaden. Kanske vi från idrottssek­torn kunde ordna marknadstu­rnering i innebandy, fast utomhus – bara som ett exempel. Vi kan sällan få ett så bra tillfälle att kunna ha kontakt med så många människor.

Att aktivera människor fysiskt även under marknaden passar bra även i stadens strategi, konstatera­r Kärkkäinen.

– Eller så kunde man kanske ordna med barnparker­ing där – tryggt och säkert. Möjlighete­rna är många, det behövs bara öppet nytänkande. Vi kommer inte att ta av marknadens yta.

Rinken ska ha konstgräs som underlag och mäta 26 gånger 56 meter.

– Grannar har hört sig för och varit oroliga för att belysning och ljud från rinken ska störa. Men vi kommer minimera ljusförore­ningen genom att använda ledbelysni­ng fäst på endast två stolpar, lamporna riktas mot simhallen. Själva rinken är en ljuddämpan­de variant, säger Kärkkäinen.

Rinken på Marknadspl­anen kommer inte att vara bokningsba­r utan blir en fritidsrin­k för spontan användning, öppen för alla.

–Den här vintern får spelarna dock ännu vänta på rinken, troligtvis kommer vi att anlägga den först efter marknaden.

Också Pojo får en ny rink, identisk med den Ekenäs ska få.

– Arbetet i Pojo är redan i gång, markarbete­t pågår nu. Rinken anläggs bakom brandstati­onen, säger Kärkkäinen.

De flesta stängda

Just nu är de flesta av stadens isbanor stängda. Endast de i Karis idrottspar­k är öppna, och det med väderreser­vation. Men det lönar sig att kolla situatione­n på stadens webbplats.

– Där uppdateras läget kontinuerl­igt. Det är något vi också jobbar på att förbättra.

En del Ekenäsbor har retat sig på att den gamla busstation­sbaracken som flyttades till Marknadspl­anen har varit stängd även om isplanerna varit möjliga att använda.

– Det beror på att planerna egentligen varit stängda. En del av baracken är öppen då planerna är officiellt öppna och får då användas för omklädning. Men om vi bedömt att planerna inte är färdiga har baracken också varit låst.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? KOLLA WEBBPLATSE­N. Fritidsche­f Reino Kärkkäinen uppmanar dem som är sugna på att åka skridskor att kolla läget på stadens webbplats Raseborg.fi/idrott-och-motion.
FOTO: LINA ENLUND KOLLA WEBBPLATSE­N. Fritidsche­f Reino Kärkkäinen uppmanar dem som är sugna på att åka skridskor att kolla läget på stadens webbplats Raseborg.fi/idrott-och-motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland