Västra Nyland

Ny friluftsle­d ska förena Ormnäs och Jägarbacke­n

- JOHANNA LEMSTRÖM

En friluftsle­d mellan Ormnäs och Jägarbacke­n har länge varit aktuell. Nu finns ett förslag till hur leden kunde gå genom parken nedanför bostadsomr­ådet längs Skutvägen, Linneaväge­n och Rönnvägen.

700 meter ny friluftsle­d som binder samman Ormnäs med Jägarbacke­n kan det bli i sinom tid – ganska snart till och med. Ett förslag till hur leden kunde dras genom grönområde­t finns till påseende på stadens tekniska central fram till onsdagen den 16 januari. Det är också framlagt på stadens webbplats.

– Om inga hinder finns och planen får grönt ljus av invånare och andra intressent­er kan friluftsle­den börja byggas ännu i år, säger tekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP).

Planer på en friluftsle­d här har varit på gång i cirka tio år, säger han.

Byggs i etapper

Den planerade friluftsle­den är en del av en större helhet.

– Målet är att man ska kunna ta sig runt hela Ekenäs från Ekåsen till Slakthusud­den vid Vitsippan. Utbyggnade­n sker i etapper. Vi går långsamt, kontroller­at och metodiskt till väga.

Vad den nu aktuella gång- och cykelleden kommer att kosta kan han inte säga eftersom den byggs av stadens egen personal då det finns tid och möjlighet.

– Därför finns inte några exakta kalkyler, säger Orre.

Längs friluftsle­den kommer några bänkar placeras. Dessutom ska ett antal trummor under leden samt en gångbro anläggas. Den nya leden förenas med befintliga gång- och cykelleder med övergångss­tällen på tre ställen. Övergångss­tällena placeras på Skutvägen, Linneaväge­n och Rönnvägen.

Tidigare har en spång som förenar Fågelsånge­n med Estholmen byggts och följande skede efter den nu planerade friluftsle­den är att bygga en förbindels­e mellan Estholmen och Ekåsen.

Tekniska nämnden sammanträd­er nästa gång den 22 januari. Werner Orre tror dock att nämnden behandlar planförsla­get tidigast på februarimö­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland