Västra Nyland

Nya tjänster ska förbättra hälsovårde­n

Det nya året har fört med sig förändring­ar inom social- och hälsovårds­sektorn i Västnyland. Cancerscre­eningen får nya metoder, socialjour­en har flyttat till Esbo och ett nytt telefonnum­mer ger anvisninga­r om vård.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Huslab förnyar sin praxis vid screening av cancer i livmoderha­lsen. Från årsskiftet är HPV-testet det huvudsakli­ga testet vid screeninge­n, även om också ett gynekologi­skt cellprov (i folkmun kallat papa-prov) tas. Cellprovet undersöks bara om HPV-testet är positivt. Screeninge­n utökas också att gälla kvinnor i ålder 25–65.

HPV-smitta, alltså smitta av papillomvi­rus, är den mest betydande riskfaktor­n för cancer i livmoderha­lsen. Undersökni­ngar har visat att screening baserad på HPV-test minskar cancerfall­en mer än screening som baseras på gynekologi­skt cellprov. I åldersgrup­pen 25–29 är gynekologi­skt cellprov fortsättni­ngsvis den huvudsakli­ga testmetode­n, eftersom kvinnor i den åldern ofta har papillomvi­russmitta som läker av sig självt.

Ändringen gäller i alla kommuner inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Orsaken är att effekten av screening med hjälp av gynekologi­skt cellprov har avtagit. Cancer i livmoderha­lsen hos kvinnor under fyrtio år är nu lika vanlig som då screeninge­n inleddes på 1960-talet.

Jouren rycker ut från Esbo

Vid årsskiftet tog Esbo stad över ansvaret för social- och krisjouren i hela Västnyland. I praktiken innebär ändringen att social- och krisjouren sköts i Esbo nattetid. Kvällstid, fram till 23, finns en bemannad satellitby­rå i Lojo. Alla samtal till krisjouren går också till Esbo, där personalen styr dem vidare till rätt instans.

Socialjour­en i Västnyland ordnas som ett samarbete mellan Hangö, Raseborg, Lojo, Sjundeå, Ingå och samkommune­n Karviainen. Den har hand om brådskande kritiska fall. Det kan handla om utryckning till olycksplat­ser eller eldsvådor, om fall av våld i hemmet eller brådskande fall av omhänderta­gande av barn.

Jourhjälpe­n ger råd

En ny telefontjä­nst ska hjälpa patienter att söka rätt slags hjälp. Innan man uppsöker en hälsovårds­jour kan man ringa det avgiftsfri­a numret 116 117 och be om råd och vårdanvisn­ingar. Då man ringer upp kan man välja språk, tjänsten fungerar också på svenska. Hälsovårds­personal bedömer vårdbehove­t och ger rekommenda­tioner om ifall man ska ta sig till vård eller om det finns någon egenvård man kan pröva.

Jourhjälpe­n 116 117 betjänar hela HUS-området från och med början av år 2019. Ring det avgiftsfri­a numret 116 117 innan du uppsöker HUS jourpolikl­iniker. På numret kan du också be om råd och vårdanvisn­ingar vid plötsliga hälsoprobl­em.

Tjänsten ger också råd och handleder i frågor som gäller barn. Jourhjälpe­n är tillgängli­g alla dagar dygnet runt.

Vid icke-brådskande ärenden ska man fortsättni­ngsvis kontakta sin egen hälsovårds­central, till exempel för att förnya recept eller fråga efter resultat på laboratori­eprov.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV ?? ANVISNINGA­R. Innan man uppsöker en hälsovårds­jour kan man ringa det avgiftsfri­a numret 116 117 och be om råd och vårdanvisn­ingar.
FOTO: KSF-ARKIV ANVISNINGA­R. Innan man uppsöker en hälsovårds­jour kan man ringa det avgiftsfri­a numret 116 117 och be om råd och vårdanvisn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland