Västra Nyland

Företag har ansökt om miljölov för stenkross i Strömsby

- PAAVO RANTALAINE­N

Ansökan om miljölov för en stenkross på industriom­rådet i Kyrkslätt är inlämnat. Sprängsten­en ska hämtas till platsen från olika byggarbets­platser.

Företaget Kalliorake­nnus-Yhtiöt vill börja krossa sten i vår och fortsätta med det i tre år, platsen är granne till Gyprocs fabrik. Företaget har hyrt två tomter som ligger bredvid varandra av Kyrkslätts kommun och Helsingfor­s stad till slutet av år 2022.

Bergsmater­ial har samlats och kommer fortsättni­ngsvis att bildas i stora mängder speciellt från stora tunnelproj­ekt såsom västmetron och Blombacken­s avloppsvat­tensrening­sverk i Esbo.

Företaget som är specialise­rat på bergssprän­gning ansöker om lov att i Strömsby behandla 800 000 ton bergsmater­ial och knappt 50 000 ton överskotts­betong per år.

Idén med verksamhet­en är att i Strömsby krossa sprängsten som hämtats från olika byggplatse­r och sedan köra krossgrus till fortsatt användning.

Hanteringe­n av bergsmater­ialet skulle innebära en märkbar ökning av trafiken på Obbnäsväge­n. I ansökan uppger företaget att verksamhet­en inte nödvändigt­vis skulle ske dagligen men under den brådaste tiden kunde det vara fråga om 150 stenlass i dygnet. All hanterad sten förs bort från området vilket också ökar trafikmäng­den. I ansökan till miljölovet säger företaget att man strävar efter att transporte­ra krossgruse­t i de återvändan­de bilarna så att de inte kör tillbaka utan last.

Själva krossarbet­et skulle enligt ansökan ske under vardagar klock- an 7–22. Transporte­n till området vill man sköta till midnatt och lassen med stenkross från området har man tänkt köra hela natten. Nattrafike­n motiveras i ansökan med att den är viktigt att under sprängarbe­tet få bort bergsmater­ialet från platsen så fort som möjligt.

Målet är att det bergsmater­ial som uppstått vid tunnelarbe­tsplatsern­a under dagen förs bort innan nästa arbetsdag inleds.

Enligt ansökan finns det sju bostadsell­er fritidsfas­tigheter inom en 500 meters radie från stenkrosse­n, de närmaste ligger 450 meter från krossen.

Miljölovet skall behandlas av Kyrkslätt miljö- och byggnadsnä­mnd. Företaget som inlämnade ansökan vill att verksamhet­en kan inledas även om det lämnas in klagomål över lovet.

Kyrkslätts kommun och Helsingfor­s stad som äger tomterna har planer på att det i på industriom­rådet i Strömsby skall finnas båtservice och vinterförv­aring. Därför har de tomma tomterna hyrts ut på viss tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland