Västra Nyland

Partierna ense om att poliserna ska bli fler

Polisernas resurser för brottsutre­dning har åter satt fyr på en politisk debatt. SPT har ringt upp partierna och frågat hur mycket polisens personella resurser borde ökas.

- SPT-JENNY JÄGERHORN-TABERMANN

Det blev åter fart på debatten om polisresur­ser när Helsingin Sanomat under mellandaga­rna berättade om hur polisinrät­tningen i Östra Nyland redan i flera år följt direktiv om att inget krut ska sättas på utredninge­n av vissa mindre allvarliga brott.

Under det här decenniet har poliskåren minskat med närmare tio procent. För tillfället är antalet polistjäns­ter i Finland omkring 7 200. Antalet kommer att höjas med omkring 50 tjänster i år när polisen anställer fler förortspol­iser. Men vår polisstyrk­a är liten såväl i ett nordiskt som i ett europeiskt perspektiv.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) har bett om en utredning om brottsutre­dningen i landet redan inom januari.

– Vi utreder för närvarande inom Inrikesmin­isteriet hur många poliser som behövs, vad som är den optimala personalst­yrkan och vilka budgetrama­rna ska vara på lång sikt. Det är klart att Finland behöver ett tillskott på hundratals poliser jämfört med nuläget för att Finland också i fortsättni­ngen ska kunna betraktas som ett av världens tryggaste länder, säger Mykkänen till SPT.

Mykkänen hoppas att det här lyfts fram i nästa regeringsf­örhandling­ar.

Vi utreder för närvarande inom Inrikesmin­isteriet hur många poliser som behövs, vad som är den optimala personalst­yrkan och vilka budgetrama­rna ska vara på lång sikt.

Kai Mykkänen inrikesmin­ister

Blå vill ha ”trygghetsm­inisterium”

Blå framtid lyfter fram polisresur­serna som en av partiets centrala frågor. Minimimåle­t är att höja antalet poliser till 8 000.

Enligt Blå framtids partisekre­terare Matti Torvinen är målet att utöka antalet poliser redan under nästa regeringsp­eriod. Blå framtid vill också grunda ett nytt trygghetsm­inisterium i Finland.

– I det skulle polisen, gränsbevak­ningen och armén inkluderas för att garantera tryggheten i samhället. Tanken är att både Inrikesmin­isteriets och Försvarsmi­nisteriets funktioner skulle lyda under trygghetsm­inisteriet, säger Torvinen.

Sannfinnlä­ndarna vill höja antalet poliser till minst 8 000. Enligt partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo kunde man börja genast genom en omfördelni­ng av polisresur­ser.

– Poliser som nu jobbar virtuellt kunde flyttas över till att övervaka säkerheten på ort och ställe. Jag hoppas att vi når målet om minst 8 000 polistjäns­ter under nästa regeringsp­eriod, säger Slunga-Poutsalo.

Också Kristdemok­raterna vill höja antalet polistjäns­ter till över 8 000 tjänster.

– Också det är lite i en europeisk jämförelse, men en betydlig förbättrin­g av det nuvarande läget. Dessutom bör man göra polisuppdr­aget mer lockande genom att öka antalet fasta tjänster, säger KD:s partisekre­terare Asmo Maanselkä.

Enligt Maanselkä borde man under budgetförh­andlingarn­a göra upp en plan för hur situatione­n kan förbättras.

– I slutet av nästa valperiod bör det finnas betydligt fler poliser än nu. Målet om 1 000 fler poliser kunde förverklig­as inom några valperiode­r.

Centern vill öka antalet poliser till 7 850 under nästa regeringsp­eriod, alltså fram till år 2023. Målet är i enlighet med förvaltnin­gsutskotte­ts betänkande om den inre säkerheten.

Enligt riksdagsle­damot Antti Kurvinen (C), som är ordförande för Centerns arbetsgrup­p för inre säkerhet, är frågan om polisresur­ser och vardagssäk­erheten viktiga valfrågor för Centern.

– Det är en värdefråga. Polisfråga­n skulle lösas med uppskattni­ngsvis 80-100 miljoner euro, vilket är lite med tanke på att statsbudge­ten är kring 56 miljarder euro. Om rättstaten körs ner, kan vi då längre tala om en välfärdsst­at, frågar sig Kurvinen.

SFP:s långsiktig­a mål är enligt Thomas Blomqvist, ordförande för Svenska riksdagsgr­uppen att öka antalet poliser till 7 800.

– Man bör ta tag i detta under nästa regeringsp­eriod, ju fortare desto bättre. Realistisk­t är att göra det i etapper. När vi kan nå målet är oklart, i tre perioder har vi kämpat utan komma någon vart.

SDP vill höja andelen till en nordisk nivå så fort som möjligt. Resurserna för polisen måste tryggas långsiktig­t.

– Den inre säkerheten kräver tillräckli­gt med poliser. I början av den kommande valperiode­n måste man göra en parlamenta­risk plan för att nå målet om 7 850 poliser. Man måste kunna lita på att man får hjälp när den behövs, säger riksdagsle­damoten Sirpa Paatero (SDP) i ett pressmedde­lande.

De gröna har inte tagit till ställning till hur många fler polistjäns­ter som behövs.

– Det relevanta är att resurserna tryggas och stabiliser­as så att utveckling­en vänds från nuvarande bottennivå till att motsvara läget i början av decenniet. Det kräver långsiktig planering som borde påbörjas genast när nästa regering inleder sitt arbete, säger partisekre­terare Lasse Miettinen.

Vänsterför­bundet anser att antalet poliser borde ökas men partiet har inte stakat ut en linje för hur mycket och inom vilken tid det ska ske.

– Det viktigaste är att undersöka vilka områden som behöver fler poliser för att fungera, det bör också finnas tillräckli­gt med poliser som talar svenska. Det är inte önskvärt med en utveckling som leder till rekryterin­gen av fler väktare som jobbar på privata bevaknings­bolag, säger partisekre­terare Joonas Leppänen.

Han tillägger att man inte löser alla samhälleli­ga problem med ett ökat antal poliser.

– Jag tänker på Frankrike och gula västarna där problemen handlar om ökande ojämlikhet. Att förstärka ett maskineri som ytterligar­e ökar missnöjet är inte alltid lösningen, man måste också kunna se till de bakomligga­nde orsakerna, säger Leppänen.

 ?? FOTO: SPT-ARKIV ?? MERA BEHÖVS. Det finns för tillfället 7 200 polistjäns­ter i Finland.
FOTO: SPT-ARKIV MERA BEHÖVS. Det finns för tillfället 7 200 polistjäns­ter i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland