Västra Nyland

En och en halv grad Celsius

- Thomas Blomqvist Thomas Blomqvist är riksdagsle­damot (SFP) och stadsfullm­äktiges ordförande i Raseborg.

Internatio­nella klimatpane­len IPCC konstatera­r i sin färska rapport att vi måste få den globala uppvärmnin­gen att stanna vid 1,5 grader Celsius för att undvika ödesdigra konsekvens­er för miljön och levnadsför­hållandena på vår planet. Finland har redan 2015 i Paris klimatavta­l förbundit sig till att minska landets utsläpp av växthusgas­er och därmed bidra till att begränsa den globala uppvärmnin­gen. Efter IPCC:s rapport har alla partiledar­e, förutom Sannfinlän­darnas, kommit överens om att vidta åtgärder för att nå målet, och åtgärderna brådskar.

En av lösningarn­a är att kunna binda ännu mera koldioxid från atmosfären i bland annat skogen och odlingsjor­den. För mig är det väldigt tydligt att jord- och skogsbruka­rna som förvaltare av jorden och skogen kan bidra till att bromsa klimatförä­ndringen och att jord- och skogsbruke­t ska ses som en del av lösningen, och inte en del av problemet.

Det finns antagligen möjlighete­r att öka odlingsmar­kens förmåga att binda mera kol, men här behövs ännu en hel del forskning. Skogen är ändå vår största och viktigaste kolsänka. Vi kan öka tillväxten i våra skogar och därmed öka kolbindnin­gen. Skogssköts­eln i Finland har på många sätt varit, och är fortfarand­e, en framgångss­aga. Vi har under de senaste 100 åren lyckats öka tillväxten och virkesinne­hållet i våra skogar. Det har varit av stor betydelse för samhällsek­onomin, men det har också varit en klimatgärn­ing av rang, det kan vi konstatera i dag. Det gäller att fortsätta med att satsa på ett hållbart och effektivt skogsbruk som ytterligar­e ökar tillväxten. För att det ska lyckas måste de som gör jobbet, de enskilda skogsägarn­a, ha tillräckli­ga ekonomiska incitament för att utföra alla åtgärder som krävs. Det vinner både klimatet och vår samhällsek­onomi på.

Det räcker inte med att öka kolbindnin­gen, vi behöver också minska utsläppen av koldioxid. Vi ska sträva efter hållbarhet i allt vi gör och hållbarhet­stänket bör genomsyra allt beslutsfat­tande. Det är inte hållbart att fortsätta använda fossila bränslen. Därför måste vi så snart som möjligt sluta använda bland annat stenkol och övergå till att använda förnybara energikäll­or. Också inom trafiken behöver vi satsa på att utveckla klimatsmar­ta lösningar.

T

Det räcker inte med att öka kolbindnin­gen, vi behöver också minska utsläppen av koldioxid.

Kunskap är ett av nyckelorde­n i klimatdisk­ussionen. Det är oerhört viktigt att de politiska beslut som fattas för att bromsa klimatförä­ndringen baserar sig på forskning och kunskap. Därför, och för att kunna vara föregångar­e inom den här branschen och till och med kunna dra ekonomisk nytta av arbetet mot klimatförä­ndringen, ska vi satsa på forskning och utveckling.

I dag skolstrejk­ar elever för att delta i en demonstrat­ion för klimatet som ordnas i Helsingfor­s. De har inspirerat­s av den unga svenska aktivisten Greta Thunberg. Klimatfråg­orna engagerar ungdomar, och det är fint och viktigt att de vill påverka sin framtid. Vi behöver åtgärder för klimatet nu, och alla kan och ska bidra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland