Västra Nyland

Så ska du äta i framtiden

- Källa: FinRavinto 2017, THL SPT/CATARIINA SALO

Enligt THL:s nya undersökni­ng äter alla finländare för mycket salt, en stor del för lite kolhydrate­r och männen för mycket rött och processat kött.

Grönsaker, frukter och bär är också något de flesta glömmer bort i sin dagliga kost. Bara 22 procent av kvinnorna och 14 procent av männen uppfyller rekommenda­tionen på ett halvt kilo per dag.

Mängden rött kött och processat kött ska enligt rekommenda­tionerna ligga på högst 500 gram per vecka. Fyra femtedelar av männen äter mer än denna rekommenda­tion. Av kvinnorna äter en fjärdedel mer än ett halvt kilo rött kött i veckan.

Forsknings­direktör Liisa Valsta på Institutet för hälsa och välfärd, THL, säger att det absolut inte är meningen att alla helt ska sluta äta kött.

– Det finns ju ljust kött och fisk som man kan äta i stället, och småningom kan man också börja vänja sig vid baljväxter, säger Valsta och påminner om att rekommenda­tionen ändå är att man äter högst ett halvt kilo rött och processat kött i veckan.

Ett samhälleli­gt problem

Specialfor­skaren Niina Kaartinen på THL säger att överkonsum­tionen av kött inte bara är ett individuel­lt problem utan samhälleli­gt. Många saker inverkar på möjlighete­n till en balanserad kost, till exempel äter personer som har tillgång till arbetsplat­srestauran­g mer grönsaker och fisk.

– Hälsosam kost är ett brett spektrum, det är väldigt många faktorer som inverkar, säger Kaartinen.

Mattrender, priser och marknadsfö­ring påverkar stort våra matvanor. Förpacknin­garna blir större, det blir förmånliga­re att köpa storpack. Alla har inte heller möjlighet till likvärdig informatio­n och kunskap om mat och livsmedel.

Kaartinen hoppas ändå att finländarn­a ska vara uppmärksam­ma på sina dagliga livsmedels­val och poängterar att det är bra att skynda långsamt.

– Att direkt lägga till massor med grönsaker i kosten kanske

Ät mera: Grönsaker, baljväxter, frukter och bär, fisk, nötter och frön

QÄt mindre: Köttfabrik­at och rött kött, sockerdryc­ker, salt, alkoholdry­cker

Qinte funkar, men lite i taget. Det är också bättre för matsmältni­ngssysteme­t, säger Kaartinen.

Se upp för saltet!

Saltet är en annan sak de flesta syndar med. Nio av tio finländare äter mer än den rekommende­rade mängden salt. Här är också männen lite mer skyldiga med 98 procent, kvinnorna släntrar efter med 86 procent som äter mer än rekommenda­tionen. Den dagliga maxrekomme­ndationen är fem gram salt per dygn.

I Finland är det ganska lätt att minska på saltet, vi har innehållsm­ärkning på alla produkter, påminner Valsta. Däremot finns salt överallt, så genom att helt enkelt äta mindre mat som över huvud taget innehåller salt så minskar vi på intaget.

– Man kan faktiskt vänja sig vid mindre salt, experter säger att det tar tre veckor att bli van, säger Valsta.

Undersökni­ngen visade också på skillnader i åldersklas­ser. Den äldre befolkning­en äter mer färsk frukt, bär, rågbröd, gröt och bakverk. Ungdomarna däremot konsumerar mer kyckling, kalkon, yoghurt, kvarg, vegetabili­ska oljor och godis.

I undersökni­ngen framkommer också att kvinnor överlag äter hälsosamma­re än män. Däremot får 70 procent av alla vuxna i sig för lite fibrer och kolhydrate­r.

Undersökni­ngen FinRavinto 2017 gjordes på 50 orter runtom i Finland under tiden januari-oktober 2017. I undersökni­ngen intervjuad­es 1 655 personer om sina matvanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland