Västra Nyland

Strategiro­llspel med egen prägel

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Lika stämningsf­ullt som rafflande äventyr genom postapokal­ypsens Sverige, skriver Alexander Ekelund.

Gillar du taktiska spel i stil med till exempel X-Com? Då är Mutant Year Zero: Road to Eden något för dig. Det är sprunget ur samma sorts strategisk­a speldesign, men har flertalet ess i rockärmen som gör det säreget och fräscht.

Till att börja med har vi inramninge­n, som är baserad på ett (för gemene man) obskyrt pappersrol­lspel med anor från 80-talet och ett postapokal­yptiskt Sverige som tema; en miljö som Road to Eden effektivt tar fasta på. Även om Sverige aldrig uttalas blir det uppenbart när fordon och fasader pryds av svenska namn och vägar kantas av skyltar till exempelvis Trollhätta­n eller Uddevalla. En till lika delar surrealist­isk och familjär värld att orientera sig i.

Mutant Year Zero är emellertid mycket mer än en cool yta, det är spelmässig­t kompetent, finurligt och vanebildan­de. De turbaserad­e striderna bär tydliga spår av andra spel i genren, men har nog med charmiga särdrag för att stå på egna ben. Man förfogar över tre figurer åt gången och det gäller att kompletter­a varandras utrustning och förmågor samt överväga varje drag noggrant. Svårighets­graden är tuff, men inte orättvis eller överdrivet bestraffan­de.

Road to Eden känns överlag väldigt balanserat. Det är intrikat utan att vara för komplext, utforskarv­änligt utan att bli överväldig­ande och fokuserat utan att kännas för inrutat. Kanske är lagom ordet jag söker – ironiskt passande för ett spel signerat Landet Lagom.

Har du minsta intresse av strategiro­llspel är Mutant Year Zero väl värt att spana in.

 ??  ?? ORIGINELL VÄRLD. Karaktärer­na är ofta hybrider mellan djur och människor, och miljöerna fulla av små avkrokar, skatter och referenser som svensktala­nde kommer att fnissa åt (Postmord, någon?).
ORIGINELL VÄRLD. Karaktärer­na är ofta hybrider mellan djur och människor, och miljöerna fulla av små avkrokar, skatter och referenser som svensktala­nde kommer att fnissa åt (Postmord, någon?).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland