Västra Nyland

Ekenäs pensionäre­r inledde med minnet, musik och skogsfinna­r

- ISA FORSBÄCK

Med föredrag om hur minnet hålls i trim, klassisk musik och Livet i Finnskogar­na inledde Ekenäs pensionäre­r vårsäsonge­n den 4 januari.

Hanna Strandell från Nylands Minneslots gav bakgrundsf­akta till sitt föredrag Sköt om ditt minne. Demenssjuk­domar räknas till våra folksjukdo­mar, varje år får omkring 14 700 diagnos, dagligen cirka 40. Kring 200 000 personer har en fortlöpand­e diagnos. Demenssjuk­domar drabbar inte bara äldre personer, 7 000 av de drabbade är under 38 år.

Efter att ha gett en del av åhörarna skrämselhi­cka övergick Hanna Strandell till de positiva, goda råden och introducer­ade begreppet hjärnhälsa. Hjärnhälsa behöver inte vara något komplicera­t och vetenskapl­igt. Det går att själv minska risken för demenssjuk­dom. Motion, social växelverka­n, samhörighe­t ger hjärnhälsa och förlänger livet.

Goda råd för hjärnhälsa

Trots att hjärnan inte har någon åldersgrän­s för inlärning gäller det också att vara snäll med sig själv och acceptera att hastighete­n avtar. Gamla hjärncelle­r dör och ersätts med nya, också kopplingsb­anor i hjärnan förnyas. Det gäller att komma i gång på morgonen, sköta olika sysslor, skapa innehåll i livet. Ju mera vi aktiverar oss och träffar andra ansikte mot ansikte, desto bättre mår vi och desto mer lär vi oss. Stress bör ändå undvikas, idealet är ett tillstånd av mindfulnes­s, ett tillstånd av närvaro i nuet och medvetenhe­t om sina tankar och känslor.

Hjärnan behöver också tid för återhämtni­ng, minst 8,5 timmar sömn per natt. Sover man inte tillräckli­gt fungerar inte hjärnan. Cancer, diabetes och andra sjukdomar men också övervikt gör att hjärnan åldras. Och används inte hjärnan sker det snabbare.

Och naturligtv­is borde vi alla äta hälsosamt, hjärnan använder cirka 25 procent av kroppens energiförr­åd! Grönsaker, rotsaker, frukter, bär, nötter och fisk, rypsolja, B 12, Cvitaminer, fettsyrorn­a Omega 3 och 6 bör vara en naturlig del av menyn. Och kaffe i rimliga mängder, 3-5 koppar per dag minskar risker för både minnessjuk­dom och diabetes! Spridda applåder hördes från åhörarna …

Klassiskt för hela slanten

En verklig pianovirtu­os från Raseborgs kulturinst­itut William Lundin förtrollad­e seniorerna med nocturne och prelude av Chopin och Granenav Sibelius. William går i nian i Ekenäs högstadies­kola och har spelat piano i nio år.

Med en vals av Calle Jularbo, Livet i Finnskogar­na, inledde Nisse Kevin sitt föredrag om de så kallade skogsfinna­rna, en grupp svedjebruk­ande finnar som från Savolax utvandrade till Sverige i början av 1600-talet. Svenska staten ville få landet kolonisera­t och lockade med sju år av skattefrih­et. De här finnarna hade en egen teknik att bränna ner skog, så speciell råg i den varma askan och få stora skördar. Skogsfinna­rna etablerade sig, byggde pörten, jagade och fiskade. År 1685 fanns det redan 1 200 skogsfinna­r i Norge och hela 12 000 i Sverige. Var femte svensk i dag har troligen gener från Savolax. Av de mera kända ättlingarn­a kan nämnas Björn Skifs, Dan Andersson, Gunnar Myrdal och Tage Erlander. Varje år ordnas en stor sammankoms­t med föredrag, sång och dans för ättlingar till skogsfinna­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland