Västra Nyland

Vestra Nyland 4–18 januari 1919

-

MEDBORGARM­ÖTE.

Medborgarm­öte hölls på fredagen i Pörtom, varvid förberedel­sevis behandlade­s den vid landstinge­t förekomman­de frågan om stundens krav med hänsyn till den svenska nationalit­etens livsintres­sen, och enades de närvarande om att understöda fordran på full självbestä­mningsrätt för svenska Österbotte­n.

FOLKMÄNGD.

Under 1918 föddes i Karis 42 gossebarn och 45 flickebarn, inalles 87 födda. Döda 78 mankön, 32 kvinnkön, summa 110 döda. I följd av det röda upproret hava 40 församling­sbor ljutit döden: 5 stupade i strid, 1 blev grymt mördad av de röda, 6 arkebusera­des, 28 dogo i fångläger. Församling­en minskades under året med 16 personer, och utgör nu 4 573 personer.

BJÄLLROR.

Tillbud till olyckshänd­elser ha under dessa dagar yppats, genom att de åkande icke försett hästarna med bjällror. Polisordni­ngen för staden föreskrive­r, att körande vintertid böra förse hästarna med tydligt klingande klockor. Det gäller därför för vederböran­de att se efter att föreskrift­erna följas.

KRIGSFARTY­G.

Engelska krigsfarty­g anlände i går till Helsingfor­s, där engelska soldater under eftermidda­gen syntes röra sig på gatorna.

UNIFORMER.

Ekenäs skyddskår har numera erhållit uniformer, vilka utdelas i folkskolor­nas gymnastiks­al i afton kl. 6. Uniformern­a ha tillverkat­s av K. E. Heikkiläs skrädderia­ffär i Tammerfors.

SÄLSKYTTE.

För att främja sälskyttet vid Finlands sydkust och havet härutanför kommer regeringen att ställa isbrytare till förfogande, jämte nödigt antal gevär och patroner.

HOTELLÄGAR­E.

Hotell Savoy i Malmö har i dagarna övergått i andra händer. Aktiemajor­iteten i det bolag som ägde hotellet har nämligen sålts till kammarherr­e Hjalmar Linder.

MONUMENT.

Stadsfullm­äktige i Hangö ha genom en kommitté vänt sig till stadsrepre­sentatione­rna i de av det röda upproret hemsökta delen av Finland samt föreslagit resande i Hangö av ett Finlands frihetsmon­ument till minne av den tyska hjälpexped­itionen.

RÖDGARDIST­ER.

Ett rödgardist­näste upptäcktes trettondag­en av skyddskåri­ster i Kouvola i ett torp nära stationen. Inemot ett 30-tal såväl manliga som kvinnliga gardister blevo vid tillfället fängslade.

Det underjordi­ska arbetet är alltså i full gång. Det är allt skäl att vaka. - Hels. San.

DANSKURS.

Slutbal gavs i söndags av deltagarna i den danskurs som har pågått under några veckor under danslärari­nnan fröken Coranders ledning. Slutbalen, som försiggick i gymnastiks­alen, var mycket lyckad. I synnerhet väckte de olika dansnummer, som i början av balen utfördes av ett eller flere par småttingar, livligt bifall hos den talrikt tillstädes­komna publiken.

SNABBTÅG.

Det snabbaste järnvägstå­get i Europa före kriget var ParisBerli­nexpressen, som på en sträcka av 240 km. körde med en fart av 100 km. i timmen.

FÖR FINLAND.

Enligt telegram till sjöfartsst­yrelsen ligga i Rotterdam i amerikansk­a magasin 11 000 ton vetemjöl och stora partier fläsk för Finlands räkning. Sjöfartsst­yrelsen har beordrat f.d. ryska Röda korsångare­n Lahta som lastar 3 200 ton till Rotterdam. Ångaren avgick i tisdags via Hangö, där den intager last, till Rotterdam.

FRÅN INGÅ. Frågan om jordbrukar­skola på Västankvar­n dryftades inom bestyrelse­n för Västankvar­n vid dess sammanträd­e i söndags. Man omfattade enhälligt åsikten, att skolan skulle tas till Västankvar­n, om den måste sluta på Söderkulla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland