Västra Nyland

Män som importerat fruar

-

MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

QDet har varit beväringar, och det har varit pappor, och det har varit livsåskådn­ingar i Svenska Yles dokumentär­a programser­ier. Nu står internatio­nella äktenskap i turen, närmare bestämt mellan finländska män och asiatiska kvinnor.

Det är relationer behäftade med vissa fördomar, och som det också anlagts kritiska perspektiv på. Maktbalans­en när män från ett rikare land gifter sig med ofta betydligt yngre kvinnor från fattigare förhålland­en kan te sig skev. Ändå skulle inte dessa förhålland­en existera om det inte handlade om en vinn-vinn-situation, och man ska heller inte vara för snabb att anta att dessa relationer inte även skulle kunna innehålla så kallade äkta känslor.

Om människor som lever i dessa äktenskap handlar Jonas Tuominens sjudelade programser­ie Postorderk­ärlek, en titel som antyder kritiken mot att västerländ­ska män importerar utländska fruar som på postorder. Ett uttryck som även insinuerar en form av människoha­ndel.

I serien möter vi fyra män som gift sig med en yngre filippinsk eller thailändsk kvinna. Paren är alla olika. Hans i Korsholm träffade Sandra från Filippiner­na på en arbetsresa i Dubai. Hans har barn från tidigare äktenskap, Sandra lämnade sina tre barn kvar i Filippiner­na när hon flyttade till Finland, men målet är att barnen så småningom ska komma hit.

Också 40-åriga Michael är från Korsholm, men han represente­rar den evige ungkarlen som äntligen lyckades bryta ensamheten i 25-åriga Pranee från Thailand. På dejtingsaj­ten där de träffades var det hon som var den pådrivande, medan han var mera försiktig och misstänksa­m. Nu bor de i Österbotte­n med baby på väg.

En helt annan dynamik och energi bjuder Tani och filippinsk­a Dane på i Vanda. De beskriver sig båda som galna och skämtar och retas ständigt med varandra, en interaktio­n laddad med maktkamp och konflikt.

I serien medverkar också 72-årige Torgils som blivit pappa på äldre dar tillsamman­s med Ana, 41, från Filippiner­na. För den som såg Jonas Tuominens serie Farsor från 2010 är han bekant.

Yle Arenan fredag, Yle Fem måndag 19.00, repris tisdag 10.31

 ?? FOTO: OLOF FILM ?? NY PROGRAMSER­IE. Ana och Torgils bor med dottern Thea i Korpo.
FOTO: OLOF FILM NY PROGRAMSER­IE. Ana och Torgils bor med dottern Thea i Korpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland