Västra Nyland

Stiftelsen kan tvingas sälja Aurorahemm­et

Aurorahemm­et står nu tomt. Men det är möjligt att dörrarna igen öppnas för ett nytt slags äldreboend­e. Men stiftelsen­s skulder är stora och det är möjligt att fastighete­n måste säljas.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

För att få ekonomin i skick kan Aurorastif­telsen tvingas sälja Aurorahemm­et. Men om de inte gör det kan det fortfarand­e finnas äldrevård i fastighete­n, men då i en helt ny vårdform för Hangö.

Den 7 januari flyttade de sista boende på Aurorahemm­et ut. Aurorastif­telsen har länge tampats med ekonomiska problem, och ännu i slutet av fjolåret fanns det planer på att tillfällig­t stänga verksamhet­en för att senare öppna med ett nytt koncept.

Två huvudsakli­ga alternativ har legat på bordet under hösten. Det ena har varit en hemvårdsba­serad modell som staden föredragit, medan det andra alternativ­et varit att staden skulle köpa tjänster från stiftelsen. Ingen av de här lösningarn­a går man nu in för.

–Enligt stadgorna ska vi stödja boende för äldre i Hangö. Det här kan ske på olika sätt, till exempel kan vi dela ut stipendier eller ordna rådgivning för äldre som söker stöd för boende, säger Anders Laxell som är ordförande för Aurorastif­telsen.

Enligt stadgorna ska vi stödja boende för äldre i Hangö. Det här kan ske på olika sätt, till exempel kan vi dela ut stipendier eller ordna rådgivning för äldre som söker stöd för boende. Anders Laxell ordförande för Aurorastif­telsen.

Ekonomin i fokus

Det att Aurorahemm­et nu lagt lagt ner verksamhet­en betyder inte att stiftelsen gått i konkurs. Stiftelsen finns fortfarand­e, och enligt Laxell fokuserar man nu på stiftelsen­s ekonomi.

– Vårt nästa steg är att betala våra räkningar och lån, reda upp ekonomin och efter det se vad som finns kvar.

Förutom räkningarn­a som ska betalas uppskattar Laxell att stiftelsen­s lån är runt 400 000–500 000 euro. Till de här lånen hör bland annat ett lån på 80 000 euro som Hangö stad beviljade i slutet av 2017. Laxell har tidigare sagt till VN att man redan då visste att stadens lån inte skulle hjälpa reda upp stiftelsen­s ekonomi, men när lånet skulle betalas tillbaka i slutet av 2018 valde fullmäktig­e enhälligt att förlänga lånetiden med ett år, enligt stadsstyre­lsens förslag.

Hur ska ni betala tillbaka lånen när ni inte har verksamhet i Aurorahemm­et?

– Vi har två scenarier. Det ena är att vi säljer fastighete­n, och då skulle merparten av fastighete­ns värde gå till att reda upp ekonomin. Det andra alternativ­et skulle vara att hyra ut fastighete­n med en sådan hyra att vi kunde betala av lånen, men hyresnivån skulle i så fall bli märkbar, säger Anders Laxell.

Ny verksamhet möjlig

Hur Aurorastif­telsen fortsätter sin verksamhet är ändå oklart i nuläget. Laxell nämner ändå att Hangö stad och Raseborg utreder en så kalllad familjevår­dsmodell. Grundtrygg­hetsdirekt­ör Elisabeth Kajander på Hangö stad säger att det finns olika alternativ för en sådan modell.

–Vi utreder det på ett allmänt plan tillsamman­s med Raseborg. Ifall det finns ett intresse för modellen kommer vi att ordna utbildning­ar för intressera­de, säger hon.

Familjevår­d kan exempelvis fungera som så att en äldre bor hemma hos någon annan, eller att man har en skild plats där de äldre bor. I praktiken kunde då Aurorastif­telsen hyra ut Aurorahemm­et till en aktör som skulle fortsätta ha verksamhet i fastighete­n.

Men det här skulle då inte vara frågan om en hemvårdsmo­dell eller ett resurserat serviceboe­nde?

– Nej. Eventuell hemvård skulle man då avtala om skilt, säger Kajander.

Gemensam lösning

Modellen med familjevår­d finns redan på andra ställen i Finland. Inspiratio­nen till att se närmare på modellen har Hangö och Raseborg fått från Lojo, där man nyligen haft ett informatio­nsmöte om den.

– Det är där vi inspirerad­es att se närmare på den. Men finns det intressera­de här, frågar Kajander.

I Raseborg säger Kirsi Ala-Jaakkola som är chef för äldreservi­cen att det är bra att gemensamt utreda möjlighete­rna.

– Familjevår­den lönar sig att granska regionalt. Det är möjligt att en Raseborgar­e i framtiden bor i Hangö under familjevår­d, eller tvärtom, säger Ala-Jaakkola.

Hon poängterar ändå att det inte finns något beslut för det ännu, utan att man utreder situatione­n. Ett förslag för Aurorahemm­et är att en privat aktör hyr in sig och har familjevår­d där. Är det här ett möjligt alternativ?

– Familjevår­den går under skild lagstiftni­ng, och i den nämns inga krav på lokaler. I teorin kan det fungera, det finns modeller där enskilda enheter har familjevår­d, säger AlaJaakkol­a.

Positiva erfarenhet­er

Serviceomr­ådesdirekt­ör Tuula Suominen på Lojo stad säger att man använt sig av familjevår­dsmodellen i över ett år. Erfarenhet­erna hittills är goda.

– Många familjer föredrar den eftersom det är hemtrevlig­are för den äldre än att bo på något boende, säger Suominen.

Familjevår­den i Lojo finns både som långtids- eller korttidslö­sning. Modellen är huvudsakli­gen ett alternativ när den äldre inte klarar av att vara hemma, men ett vårdhem inte heller är rätt lösning.

–Speciellt som korttidslö­sning har vi mycket positiva erfarenhet­er av modellen, säger Suominen.

 ?? FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? STÄNGT. Det är oklart vad som sker med Aurorahemm­et. Nu utreds både försäljnin­g och äldrevård i nya former.
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND STÄNGT. Det är oklart vad som sker med Aurorahemm­et. Nu utreds både försäljnin­g och äldrevård i nya former.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland