Västra Nyland

Ledare: Ny aktör välkommen till Koverhar hamn

Hangö hamn seglar i fortsatt medvind. Nya intensions­avtalet med operatören M. Rauanheimo öppnar unika möjlighete­r.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Det nya året började bra för Hangö hamn. Tisdagens nyhet om att hamnens aktiebolag har slutit ett intensions­avtal med hamnoperat­ören M. Rauanheimo om att inleda ett långvarigt samarbete i Koverhar hamn var minst sagt välkommen.

Enligt planerna inleder M. Rauanheimo sitt arbete senast i september, i stort sett då Nord Stream 2-projektet i Koverhar hamn avslutats. Därmed har man också i fortsättni­ngen en stark aktör på plats i Koverhar.

För Hangö hamn

är det här förstås goda nyheter och detsamma gäller definitivt Lappvik. Den anrika industrior­ten har under 2010-talet vidkänts den ena stora motgången efter den andra då först stålverket FN-steel – där alltså Koverhar hamn finns – år 2012 lades ner och sedan i fjol kom beskedet om SSAB:s rörfabriks samma dystra öde.

För orten var det två verkliga dråpslag, men nu ser det ljusare ut igen. I Koverhar hamn– som Hangö stad köpte 2014 – har det redan setts ersättande verksamhet­er och Nord Stream 2-projektet har varit ett stort tillskott. Och nu vänder man igen ett nytt blad då Rauanheimo träder till.

– Just nu sysselsätt­s inemot 150 personer, merparten stuveriarb­etare, i Koverhar. Vi räknar med att Rauanheimo­s investerin­gar och verksamhet ska betyda jobb för kring trettio personer framöver, säger Anders Ahlvik, vd för Hangö hamn i dagens VN.

Samtidigt får man

nu en samarbetsp­artner i tungviktsk­lassen i form av M. Rauanheimo som är en av landets ledande hamnoperat­örer. Företaget, som ingår i KWH-koncernen, har verksamhet i sex finländska hamnar.

Nu kommer alltså det sjunde kortet med i packen då man kommit överens med Hangö hamn om en omfattande – det talas om 1,5 miljoner ton om året – hantering av bulkvaror i Koverhar. Varorna skeppas till destinatio­ner i bland annat Asien och Amerika.

Rauanheimo­s vd Joakim Laxåback ser i dagens VN en rad fördelar med Koverhar. För sjöfart är det en mycket bra hamn som är öppen en stor del av året. Och så finns det stora lagringsmö­jligheter.

– Det är sällan man har tillgång till så stora lagerytor i direkt anslutning till en hamn, säger Laxåback.

I sammanhang­et

talas det också om att andra företag skulle etablera sig i Koverhar vilket ytterligar­e kunde förbättra förutsättn­ingarna för bygden. Både Hangö hamn och Rauanhiemo kommer också att investera i infrastruk­tur respektive lasthanter­ingsutrust­ning.

Det som också nu får en ny aktualiser­ing är långkörare­n om att elektrifie­ra Hangö–Hyvinge-banan. Anders Ahlvik hoppas nu på snabb politisk vilja från riksdag och regering och Thomas Blomqvist (SFP) hoppar raskt på det tåget.

Största delen av bulktransp­orterna till och från hamnen använder järnvägen. Nu måste Hangö– Hyvinge-banan elektrifie­ras, var kontentan i Blomqvists pressmedde­lande på tisdagen.

För Hangö hamn,

där alltså Koverhar är en del, är intensions­avtalet ytterligar­e ett bevis på att det rulllar på ganska bra där längst ute på udden. Fjolårets statistik visar att man för sjätte året i rad noterades för ett gott resultat.

För första gången någonsin översteg varumängde­n fem miljoner ton och över huvud taget handlar det om stora siffror. Nästan 1 900 anlöpta fartyg och 100 000 importerad­e bilar tyder på en stabil grund.

Stefan Löfven får regera vidare. Men det politiska rävspel som nu tar vid riskerar att undergräva förtroende­t för politiken.

Expressen om att Löfven kommer att hålla i ratten under nästa mandatperi­od, men undrar vem det egentligen är som kör och vem som ska ställas till ansvar för den politik som bedrivs.

T

Det politiska kompromiss­andet har av allt att döma kommit för att stanna i Sverige, åtminstone så länge de etablerade partierna är inriktade på att hålla Sverigedem­okraterna i kylan.

Österbotte­ns Tidning Kenneth Myntti om att mycket tyder på att den borgerliga Alliansen och det rödgröna blocket är begravda för all evighet i Sverige.

Löfvens minoritets­regering kommer att vara tvungen att balansera i allt.

Ilkka förutspår ingen dans på rosor för Sveriges kommande regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland