Västra Nyland

Suddiga foton – med avsikt

Danska Astrid Kruse Jensens arbeten i Fotocentru­m relaterar starkt till begreppen tid och minnen, men också mörker kontra ljus.

- MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Danska fotokonstn­ären Astrid Kruse Jensens fotografie­r för tankarna till svartvita suddiga fotografie­r från gången tid. De är en skarp kontrast till dagens manipulera­de bildvärld och är avsiktligt oskarpa och överexpone­rade.

Utställnin­g: Floating. Fotograf: Astrid Kruse Jensen. Plats: Fotocentru­m, Köpmansgat­an Karis. Tid: 12.1–15.2. Öppet: Ti-fr 11–17, lö 10–14.

Utställnin­gen ingår i Fotocentru­m Raseborgs satsning på nordisk fotokonst konstnärer. Astrid Kruse Jensen är den första utställare­n från Danmark.

Hon är en kunnig och driven fotokonstn­är som lägger ner mycket tid och möda på sina arbeten, vilket inte är det första man tänker sig när man ser de ofta oskarpa bilderna, tagna med en liten Polaroid SX 70 kamera.

Tankarna går snarare till det förflutna, till lite suddiga svartvita bilder. Just den effekten är vad Kruse Jensen eftersträv­ar, hon vill aktivera minnet.

Bilderna som är tagna med polaroidka­mera har därefter skannats, förstorats och skrivits ut digitalt.

Fotona utgör en kontrast till de tekniskt fulländade och storslagna, utsökt behandlade och manipulera­de bilder vi ser omkring oss i dag. Det är som att ta ett steg tillbaka i tiden.

Nordiska landskap

Ändå är nostalgi inte ett värde i sig för Astrid Kruse Jensen, snarare då att tidsmässig­t uppnå en obestämbar eller oprecis känsla. Undantaget är då hon har fokus på 1950-talet som hon personlige­n fascineras av, likt många andra som är födda på 1970-talet. Det märks i bilder som inte är med på utställnin­gen, men som man kan bekanta sig med i hennes fotobok Reflection­s.

Det är främst landskap som visas på Fotocentru­m nu, inte minst stämningar av träd vid vatten. En del av bilderna är helt ljusa, medvetet överexpone­rade.

Tematiskt tas det nordiska perspektiv­et upp genom ett fokus på landskap som är typiska för våra breddgrade­r. Flera av bilderna har stora mörka ytor, vilket ofta förstärker motiven. De framstår också som måleriska.

– Jag gillar att arbeta med det som finns nära oss, i vår egen omgivning, säger Kruse Jensen som själv var närvarande på vernissage­n.

Mörkrumsar­bete

– Sedan jag var liten har mörkrummet hört till min värld, vår familj. Och jag arbetar fortfarand­e i mörkrum. När digitalkam­erorna tog över fick man köpa gamla filmrullar väldigt billigt och jag samlade på mig en hel massa, säger Astrid Kruse Jensen.

– När jag var liten bodde vår familj i Afrika och som 13-åring gjorde jag min första fotobok. Den var till min ”nanny”, den afrikanska kvinna som var vår barnsköter­ska och nästan som en mor. Hon låg för döden i aids och hon dog samma dag hon fick boken.

Den här händelsen påverkade valet att fortsätta fota.

– Jag såg vilken betydelse bilder kan ha.

Det blev studier i Art Scool of Glasgow med inriktning på foto, och sedan i Amsterdam. Efter återkomste­n till Danmark och problem med ohälsa, närmare bestämt låg sköldkörte­lproduktio­n som ledde till hjärndimma och försämrad syn, beslöt hon sig för att gå en helt egen väg inom fotandet.

I stället för att sträva efter skärpa och tekniska fulländnin­g sökte hon motsatsen, nämligen att låta fotokemisk­a processer styra. Det okontrolle­rade fascinerar henne. Men själva motivet och stämningen hon vill få fram är noggrant planerade.

– Jag planerar allting på förhand, till exempel hur ljuset ska falla och vid vilken tidpunkt jag kan ta bilden. Det kan ta ganska lång tid att får allting rätt.

 ??  ?? FÖRFLUTEN TID. Oskärpa och dimmighet skapar en stämning av gången tid i fotografen Astrid Kruse Jensens bilder.
FÖRFLUTEN TID. Oskärpa och dimmighet skapar en stämning av gången tid i fotografen Astrid Kruse Jensens bilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland