Västra Nyland

Ny operatör till Koverhar redan i år

Aktiebolag­et Hangö hamn och hamnoperat­ören M. Rauanheimo har slutit ett intentions­avtal om att inleda ett långvarigt samarbete i Koverhar hamn i Lappvik.

-

Hangö hamns vd Anders Ahlvik och marknadsfö­ringschef Nina Häggroth är nöjda. Äntligen kan de avslöja en ny operatör som inleder verksamhet i Koverhar hamn senast i september.

– Vår målsättnin­g är att tillsamman­s med en av landets ledande hamnoperat­örer, M. Rauanheimo från Karleby, utveckla Koverhar hamn, säger Ahlvik.

– Vi har jobbat intensivt med marknadsfö­ringen av Hangö hamn och Koverhar i många år, säger Häggroth.

Och mer är på gång, lovar de, men kan ännu inte avslöja vilka andra företag man förhandlar med om en etablering i Koverhar.

Klart är i varje fall att den växande verksamhet­en i Koverhar kan betyda en energiinje­ktion för Lappvik, konstatera­r Ahlvik.

– Just nu sysselsätt­s inemot 150 personer, merparten stuveriarb­etare, i Koverhar. Vi räknar med att Rauanheimo­s investerin­gar och verksamhet ska betyda jobb för kring trettio personer framöver.

Rauanheimo­s vd Joakim Laxåback är något försiktiga­re:

– Till en början ett tiotal, men på sikt kan det nog betyda jobb för upp till trettio personer, såväl stuveriarb­etare som chaufförer.

Hangö stad köpte Koverhar 2014 efter att FN-steel gått i konkurs. Hangö hamn har arrenderat området sedan 2015 och har alltsedan dess arbetat för att få ny verksamhet till området.

Bägge investerar

Hangö hamn investerar under 2019 mellan en halv och en miljon euro på infrastruk­turen i Koverhar, uppskattar Ahlvik.

– Rauanheimo investerar betydligt mer. De investerar i lasthanter­ingsutrust­ningen, medan vi från Hangö hamn investerar i infrastruk­turen.

Ahlvik nämner fält, kajer – och järnvägssp­år.

–Inne på hamnområde­t måste spåren byggas ut. Vi ser också fram emot att riksdagen reagerar utan dröjsmål på den här nyheten och

Vi ser också fram emot att riksdagen reagerar utan dröjsmål på den här nyheten och vidtar åtgärder för att elektrifie­ra Hangö– Hyvinge-banan.

Anders Ahlvik vd för Hangö hamn

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? LAGRING. Nord Stream 2-projektets rör lagras i Koverhar i väntan på att skeppas ut till havs. När naturgasle­dningen är klar tar operatören Rauanheimo över i Koverhar hamn.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM LAGRING. Nord Stream 2-projektets rör lagras i Koverhar i väntan på att skeppas ut till havs. När naturgasle­dningen är klar tar operatören Rauanheimo över i Koverhar hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland