Västra Nyland

KWH-koncernen består av tre affärsgrup­per

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

KWH Logistics. Hit hör både M. Rauanheimo (grundat år 1884) och Stevena (som verkar i Hangö hamn). Till logistiken­heten hör också KWH Freeze med frys- och kyllagring­sutrymmen och till dem relaterade hanterings­tjänster för livsmedel. Verksam bland annat i Ingå.

QKWH Mirka. Har bland annat en fabrik i Karis och tillverkar slippapper och andra slipproduk­ter. Exporterar till över 100 länder; exportens andel är 96 procent.

QKWH Invest. Består av affärsdriv­ande enheten Prevex, aktieinneh­av i intressebo­lag och förvaltnin­g av industrifa­stigheter.

Qvidtar åtgärder för att elektrifie­ra Hangö–Hyvinge-banan i brådskande ordning, säger Ahlvik.

Han sätter med andra ord stort hopp till den nya riksdagen som väljs i april, och till regeringen.

– Om elektrifie­ringen inte blir av stannar utveckling­en i Koverhar av.

”Måste elektrifie­ras nu”

Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist (SFP) gläds över intentions­avtalet mellan Hangö hamn och Rauanheimo.

–Det är en mycket god och välkommen nyhet att Hangö hamn och hamnoperat­ören Rauanheimo vill utveckla och investera i Koverhar hamn. Största delen av bulktransp­orterna till och från hamnen använder järnvägen.

Infrastruk­turen bör utvecklas för att svara mot de behov hamnverksa­mheten har och för att skapa bättre förutsättn­ingar för en positiv utveckling av vår region, säger Blomqvist.

– Nu måste Hangö–Hyvinge-banan elektrifie­ras, säger han.

1,5 miljoner ton

Hangö hamn och Rauanheimo har kommit överens om omfattande hantering av bulkvaror i Koverhar.

– 1,5 miljoner ton bulkvaror i form av bland annat järnmalm, gödsel och kol. Gödsel är en stor produkt på världsmark­naden, säger Ahlvik.

Hangö hamns och Rauanheimo­s gemensamma målsättnin­g är att inleda hanteringe­n via Koverhar senast då Nord Stream 2-projektet i Koverhar avslutats.

Förhandlin­garna med slutanvänd­arna av de bulkvaror som ska hanteras i Koverhar är redan på målrakan. Laxåback säger att varorna bland annat skeppas till Asien, Indien och Amerika.

– Dit går stora flöden. Rätt stora volymer järnmalm skeppas också till England.

Företaget M. Rauanheimo är en del av KWH Logistics som ägs av den familjeägd­a KWH-koncernen. Rauanheimo har verksamhet i sex hamnar i dag; i Karleby, Uleåborg, Nordsjö, Tahkoluoto, Fredriksha­mn och Kotka. Företaget har också betydande verksamhet i Ryssland.

Varför väljer ni att etablera er i Koverhar, Joakim Laxåback?

–Vi har en tillväxtst­rategi och har etablerat oss i flera nya hamnar. Med tanke på sjöfart är Koverhar en mycket bra hamn som är öppen en stor del av året. Både fartygsoch järnvägsfö­rbindelsen är bra och järnvägen blir förhoppnin­gsvis bättre.

Dessutom är Koverhars stora lagringsmö­jligheter en klar fördel:

– Det är sällan man har tillgång till så stora lagerytor i direkt anslutning till en hamn.

Laxåback nämner också att det finns planer på att fördjupa farleden till Koverhar:

– Den är i dag 12 meter djup, med små ingrepp kan den göras 14 meter djup. Det är mycket intressant för oss. Och därtill har ledningen för Hangö hamn visat stor vilja att expandera och utveckla, det liknar vår strategi.

Rekordår i fjol

Hangö hamn gjorde i fjol, för sjätte året i rad, ett gott resultat.

– Vi gjorde alla tiders rekordresu­ltat. För första gången någonsin översteg varumängde­n 5 miljoner ton, nämligen 5,1 miljoner ton mot 4,9 miljoner 2017.

Allt som allt hade Hangö hamn 1873 fartygsanl­öp i fjol, mot 1926 året innan. Importen över Hangö hamn minskade något, medan exporten ökade. Både trailer- och långtradar­trafiken ökade, också containert­rafiken är på stigande.

– Bilimporte­n är på ungefär samma nivå som 2017 då 102 000 bilar importerad­es till Finland. I fjol var antalet 99 500, så bara något lägre, säger Ahlvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland