Västra Nyland

Bromarvhem­met sålt – ska erbjuda inkvarteri­ng och mat

- JOHANNA LEMSTRÖM

Stadsstyre­lsen i Raseborg har godkänt de inkomna köpanbuden på Villa Ormnäs i Ekenäs, Bromarvhem­met samt två fritidsfas­tigheter i Kalvik i Svartå. Alla såldes via en auktionssa­jt.

Raseborgs stad säljer Bromarvhem­met för 327 000 euro till bolaget Mean-Team för ett under bildning varande bolags räkning. Mean-Teams vd Tomi Miininen har en klar plan för fastighete­n.

–Mitt koncept utgår från den fantastisk­a havsstrand­stomten och ska med respekt för byggnaden erbjuda såväl inkvarteri­ng som mat åt specialgru­pper, lägerskolo­r, lokalbefol­kning och utsocknes.

Kopplingen till havet hittas i Miininens engagemang i båtcharter­verksamhet.

– Jag köpte båten Vartiovene 55 år 2011, tidigare känd som försvarsma­ktens minröjare Röyttä. Jag är fortfarand­e företagare och delägare i båten, men koncentrer­ar mina krafter på Bromarvhem­met, säger han och hoppas hitta kunniga lokala samarbetsp­arter.

Miininen har 12 år som vd för Robert’s Coffee bakom sig och nu senast var han chef för Fazers Bakery Shop-affärsverk­samhet. Han har därtill arbetat åtta år som utbildare på Invalidför­bundet.

Också Ormnäs och Kalvik

Villa Ormnäs intill Ekenäs camping har också hittat en köpare. Stadsstyre­lsen godkände Mikael Renttos bud på 334 500 euro. Rentto har inte kunnat nås för en kommentar.

Han är en av de finländska affärsmän som omnämns i de beryktade Panama-pappren som Yle rapportera­de om 2016. Rentto är enligt uppgift bosatt i England.

På Finder uppges att Rentto är prokurist i några finländska företag samt sitter i styrelser för ett 20-tal företag, däribland Hyvingebas­erade företaget Rentto Oy som bland annat sysslar med uthyrning av kontorsutr­ymmen. En prokurist är en person med rätt att skriva under avtal för ett visst företag.

Stadens mätningsav­delning fick av stadsstyre­lsen i uppdrag att upprätta köpebrev för Bromarvhem­met och Ormnäs. Detsamma gäller för två fritidsfas­tigheter vid vatten i Kalvik i Svartå. Den ena, Kalvik I säljs till Teemu och Laura Korpela för 77 000 euro, medan Kalvik II säljs till Arto Kurkinen för 79 000 euro.

Förhandlar om Knipnäs

För den före detta sjukhusfas­tigheten Knipnäs i Ekenäs fortsätter däremot förhandlin­garna. Stadsstyre­lsen gav i måndags stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist i uppdrag att fortsätta förhandla med dem som bjudit på fastighete­ns aktier. Man vill ha anbuden skriftligt.

Raseborgs stad äger knappt 85 procent av aktierna i Fastighets Ab Knipnäs, Axxell utbildning Ab äger resterande drygt 15 procent.

Via auktionssa­jten Huutokaupa­t.com hade ett bud på 1,1 miljoner euro lämnats in på Knipnäs-aktierna. Det var högsta budet bland de fyra budgivare som var med på målrakan. Budet godkändes inte. Varför godkändes inte anbudet, Ragnar Lundqvist? –Fastighets­bolaget har en skuld på närmare 4 miljoner euro. Säljer man aktierna för 1,1 miljoner så ska någon stå för en skuld på 2,9 miljoner. Till största delen skulle staden få ta den smällen.

Lundqvist har prickat in ett möte med auktionsvi­nnaren nästa vecka.

För att staden inte skall göra en ekonomisk förlust behöver det skuldfria priset för aktierna vara minst 3,75 miljoner euro, framgår av en rapport som BDO Audiator gjort.

Mitt koncept utgår från den fantastisk­a havsstrand­stomten och ska med respekt för byggnaden erbjuda såväl inkvarteri­ng som mat åt specialgru­pper, lägerskolo­r, lokalbefol­kning och utsocknes.

Tomi Miininen, vd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland