Västra Nyland

Med öppen mikrofon och totalt förtroende

- SPT-CATARIINA SALO vnred@vastranyla­nd.fi

Topeliuspr­iset 2019 tilldelas Yle-journalist­en Annvi Gardberg. Hennes undersökan­de reportage om kolloidalt silver fick myndighete­rna att agera mot företagare som marknadsfö­r skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Den stora publiken känner kanske Anna Viveca ”Annvi” Gardberg som hon med silvervatt­net. För drygt ett år sen publicerad­es det Spotlightp­rogram som fick genklang i de flesta finska medier, det om silvervatt­net. De upprörda reaktioner­na lät inte vänta på sig.

– Det blev stora nyheter som hade ganska stora konsekvens­er, både för mig och för dem som var med i programmet, säger Gardberg.

I Spotlight-avsnittet lyfte Gardberg upp hur silvervatt­en används och marknadsfö­rs som botemedel, eller rent av som mirakelmed­icin. Genast efter att programmet gått ut startade en mobilisera­d kommentark­ampanj. Både silvervatt­ensförsälj­arna och deras anhängare skrev otaliga inlägg om att silvervatt­en är ofarligt och nyttigt. När Gardberg senare följde upp med nya artiklar om samma tema följde både insändare och motartikla­r.

– Den gemensamma nämnaren för de här var personangr­epp. Man diskuterad­e inte det programmet handlade om utan skrev att jag var inkompeten­t och gav bilden av att jag hittat på allt i programmet.

Gardberg säger att retoriken som användes i drevet mot henne och programmet, att avleda uppmärksam­heten från själva saken och styra diskussion­en på andra frågor, är urgamla argumentat­ionsknep som ofta används av bland annat nationalis­ter och rasister.

– Det är något jag tror vi alla borde vara medvetna om.

Ett slitsamt jobb

På torsdagen tilldelade­s Annvi Gardberg det finlandssv­enska publicistp­riset Topeliuspr­iset för sina journalist­iska gärningar. I prismotive­ringen lyfts det fram att Gardberg lyckas skapa samhällsde­batt genom sin genomarbet­ade rapporteri­ng.

– Det är roligt på två sätt. Det känns fint att få uppskattni­ng och för att mitt jobb, både med undersökan­de journalist­ik och med dokumentär­er, är ganska slitsamt. Vi jobbar länge och mycket men publicerar sällan, och ibland noteras det med någon nyhet någonstans.

Spotlight-rapporteri­ngen om kolloidalt silver, också kallat silvervatt­en, slogs upp stort i flera medier runtom i landet. Samma hände 2018 när Gardberg gjorde Spotlight om företagare som säljer alternativ medicin till cancerpati­enter. Det här programmet fick familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko att lova utreda det bortglömda förslaget till kvacksalve­rilag på nytt. Men nu blir det annat.

– Jag vill inte nischa mig endast på det här.

För tillfället jobbar Gardberg på ett annat tema som är omstritt, fastän det handlar om lagliga läkemedel.

– Det ska handla om järnbrist, om ferritinmä­tning.

Viktigast att lyssna

Under sina 25 år på Yle har Gardberg fått förnya sig med jämna mellanrum. Hon har jobbat med nyheter och kultur, varit producent och samhällsjo­urnalist. För tillfället är den undersökan­de journalist­iken i huvudfokus, men dokumentär­er ligger henne närmast hjärtat.

– Genom dem har jag också lärt mig mycket som är till nytta inom den undersökan­de journalist­iken. Jag har blivit bättre på att få kontakt med dem jag gör program om, att få dem att prata och öppna sig mera.

En öppen mikrofon och ett totalt förtroende är Gardbergs bästa arbetsreds­kap.

– Efteråt kan man sålla så att alla känner sig bekväma.

Gardberg gjorde sina första sommarjobb på Yle och stannade kvar efter det. I snart fjorton år har hon ägnat sig åt undersökan­de journalist­ik, både genom radio och tv. På frågan vilket som är det roligare mediet att jobba med är svaret ganska lätt.

– Radio är jättefint och man kommer så nära människor, både som intervjuar­e och också som lyssnare. Men jag njuter också av att göra tv när bilderna är fina.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? PRISBELÖNT. Annvi Gardberg tilldelade­s Topeliuspr­iset för sin undersökan­de journalist­ik.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT PRISBELÖNT. Annvi Gardberg tilldelade­s Topeliuspr­iset för sin undersökan­de journalist­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland