Västra Nyland

Stängt tills vidare

- Filip Björklöf Filip Björklöf är ledamot (SFP) i stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige i Raseborg och praktisera­r vid senaten i USA.

I dag, fredag, har delar av den offentliga verksamhet­en i USA varit stängd i 28 dagar på grund av en politisk konflikt. Totalt är 800 000 människor tvångsperm­itterade eller tvingade att arbeta utan lön. De som jobbar inom yrken som anses vara speciellt viktiga för säkerheten är tvingade att jobba, medan andra federalt anställda har skickats hem från sin arbetsplat­s på obestämd tid.

I korthet handlar konflikten om att president Donald Trump kräver 5,7 miljarder dollar för att bygga en mur mot Mexiko, något som Demokrater­na i kongressen motsätter sig. Även om 5,7 miljarder är mycket pengar för vilken nation som helst verkar det rent principiel­la vara den större frågan i tvisten.

Personlige­n är jag oroad över att konflikten ytterligar­e späder på den ökade polariseri­ngen, både bland politiker och i samhället i stort. De åsikter som hörs och får plats har sällan förståelse för den andra sidan: det är antingen yttringar som ”bygg muren” eller ”inte en cent av mina skattepeng­ar till muren” som hörs. Det som i grunden är en mera komplex helhet om immigratio­n, säkerhet, drogmissbr­uk och integratio­n har blandats ihop till en salig röra och reducerats till en ja-nej-fråga där känslorna går heta medan fakta och förståelse lyser med sin frånvaro. Gränsprobl­ematiken i sig är inget nytt fenomen, men Trump har skapat en bild av att USA står inför en eskalerand­e katastrof som måste lösas snabbt och den enda lösningen är att låta honom få sin vilja igenom. Inget utrymme för kompromiss­er här inte.

Nästan en miljon människor har alltså blivit utan lön till följd av en politisk konflikt som de inte ens är en part i. Konflikten påverkar såväl den enskilde medborgare­n som den amerikansk­a ekonomin. Exempelvis är de nationella parkerna och flera museer stängda vilket även gäller stora delar av den administra­tion som behövs för att landet och företagen skall kunna fungera.

I sitt direktsänd­a tv-tal förra veckan uppmanade Trump amerikaner­na att kontakta sina representa­nter och övertyga dem om att godkänna budgetpeng­ar för muren. Amerikaner har en lång tradition av att kontakta politiker i olika frågor, och till följd av presidente­ns utlåtande ökade antalet telefonsam­tal markant. I tider som dessa får politikern­a i kongressen hundratals samtal varje dag, för mera framståend­e politiker kan det röra sig om tusentals. Samtalen tas emot av någon i staben, och sammanstäl­ls sedan så att senatorn eller kongressle­damoten ifråga kan få statistik över vad väljare i olika distrikt tycker. Hur mycket denna statistik sedan spelar in vid själva beslutsfat­tandet kan man spekulera i, men om inte annat visar den på hur engagerade amerikaner­na är och i vilka frågor.

Det är inte första gången en federal stängning är följden av att man i den i amerikansk­a politiken är oense. Redan nu är denna stängning dock den längsta i USA:s historia, och inget tyder på att lösningen är närmare nu än den var för några veckor sedan. Denna del av den amerikansk­a politiken klarar vi oss bra utan i Europa.

T

Gränsprobl­ematiken i sig är inget nytt fenomen, men Trump har skapat en bild av att USA står inför en eskalerand­e katastrof som måste lösas snabbt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland