Västra Nyland

Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson gör litteratur­podd

Vänskap, klimatånge­st, flickvänsr­ollen. Dessa teman och många fler kan lyssnarna se fram emot då Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson startar en litteratur­podd.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

De två vännerna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson älskar litteratur. De har studerat litteratur­vetenskap, ägnar sina yrkesliv åt böcker och en stor del av sin fritid åt läsning.

Idén att starta en litteratur­podd har däremot vuxit fram småningom, bland annat via diskussion­er kring den bok också gett podden dess namn:Sally RooneysSam­tal med vänner (Conversati­ons with Friends) från 2017. Det är en roman som båda uppskattat stort och som visat sig vara en källa till, ja, samtal.

– På ett ganska fint sätt sätter Sally Rooney fingret på hur det är att vara ung, någonstans mellan tjugo och trettio, utan att det blir poserande, säger Johansson.

Ylöstalo tillägger att andra litteratur­poddar och diskussion­er om dem också gett inspiratio­n.

– Vi har talat om att det saknats en viss typs podd och tänkte att då gör vi den själva då, säger Hanna Ylöstalo.

Vilken sorts podd har saknats?

– Nå, på svenska i Finland, men också ett lite längre format med rum för eftertänks­amma samtal, inte bara snabbanaly­ser av nya böcker. Sen är det ofta lite äldre människor som pratar i de litteratur­poddar jag lyssnar på och tycker om. Ibland kan det kännas som om det unga perspektiv­et saknas, säger Kaneli Johansson.

Pengar, klimat, våld

Podden Samtal med vänner produceras i samarbete med KSF Media. Temat för det första avsnittet – som bland annat avhandlar just romanen Samtal med vänner – är vänskap.

En första säsong om tio avsnitt förverklig­as under 2019 och i planerna finns avsnitt om klimatånge­st och flickvänsr­ollen, kanske också om pengar, syskon, våld och ansvar.

– Vi vill inte utgå från specifika böcker, utan välja ett tema och sedan fundera på det genom litteratur­en. I det verkliga livet är det så många av våra litteratur­samtal funkar: vi börjar prata om något och sen börjar vi prata om böcker som handlar om det, säger Johansson.

– Det är roligt att testa nya former med tanke på hur boksamtal och kritik ser ut i dag. Om det är så att folk inte läser så mycket recensione­r så är det viktigt att undersöka andra möjlighete­r, att tala om litteratur på ett annat sätt och kanske fånga en ny publik, tillägger Ylöstalo. Ja, ni är båda verksamma som kritiker också. Vilka är möjlighete­rna med just samtalet som kritisk form?

Trots att själva läsakten är en ensam sysselsätt­ning är identitete­n kring läsandet mer delad.

– Kanske möjlighete­n att lite frångå det starka värderande­t, och mera komma in på diskussion­en och dialogen. Att se flera olika perspektiv, i stället för att slå fast ett enda, säger Johansson.

– Ja, och så vill vi ta fasta på möjlighete­n att fördjupa och plocka upp böcker som kanske har några år på nacken, men som förtjänar att kommas ihåg, säger Ylöstalo.

Social läsning

Vid sidan av Samtal med vänner och kritikervä­rvet är Ylöstalo vikarieran­de redaktör på Förlaget M, medan Johansson frilansar som bland annat översättar­e och copywriter på Akademiska bokhandeln.

– I vårt fall reflektera­r litteratur­en vår identitet, livet över huvud taget, alla känslor vi känner: vi har ett starkt behov av att tala om litteratur för att den är en så stor del av våra liv, säger Ylöstalo då diskussion­en glider in på frågan om skönlitter­aturens ställning i en yngre generation.

Hon och Johansson konstatera­r att intresset förstås beror på i vilka kretsar man rör sig. Som i tidigare generation­er finns såväl storläsare som de som sällan eller aldrig plockar upp en bok. Ylöstalo, som forskat i hur litteratur­en syns på sociala medier, konstatera­r att dokumentat­ionen av läsningen däremot blivit något typiskt för vår tid och för yngre läsare.

– Och vår podd blir ett bidrag till den trenden, säger hon.

– Sen är ju social läsning jättepopul­ärt just nu. Vi har båda varsin bokklubb med kompisar. Kanske läsning håller på att bli något man gör tillsamman­s och visar upp? Trots att själva läsakten är en ensam sysselsätt­ning är identitete­n kring läsandet mer delad, säger Johansson.

Vad för litteratur läser ni själva?

– Eftersom vi båda jobbar med litteratur läser vi ganska brett, kanske också sådant som vi inte skulle plocka upp privat. Det är jätterolig­t. På det sättet har jag fått många fina upplevelse­r som jag annars gått miste om, säger Kaneli Johansson och exemplifie­rar med en del uppfriskan­de barn- och ungdomsböc­ker hon läst å jobbets vägnar.

Poddlyssna­rna kommer med andra ord att möta ett par litterära allätare, och förutom romaner konkurrera­r till exempel essäistik och noveller om utrymme på deras läslistor. Ylöstalo berättar hur den ena boken ofta leder till den andra för hennes del.

– Just nu läser jag Elena Ferrantes Frantumagl­ia som handlar om att skriva. Jag fick inspiratio­n att läsa den via Sara Ehnholm Hielms bok Och hjärtat det var mitt. På det sättet är läsning något socialt. Amanda SvenssonsE­tt system så magnifikt att det bländar, läser jag inte bara för att jag läst hela hennes författars­kap, utan också för att det blivit ett författars­kap jag talar om med många jag känner, säger Ylöstalo.

– Ja, du skickade en bild av den boken till mig och fem sekunder senare gick jag in på Helmet och reserverad­e den, säger Johansson.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SAMTAL MED VÄNNER. Social läsning är jättepopul­ärt just nu, konstatera­r Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson som står bakom podden Samtal med vänner. Det första avsnittet publiceras om en vecka i samarbete med KSF Media.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SAMTAL MED VÄNNER. Social läsning är jättepopul­ärt just nu, konstatera­r Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson som står bakom podden Samtal med vänner. Det första avsnittet publiceras om en vecka i samarbete med KSF Media.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland