Västra Nyland

70 cyklister deltog i tempoloppe­t i Svartå

- JESPER SUNDSTRÖM

I lördags arrangerad­e LUP-82 sitt traditione­lla tempolopp på cykel. 70 deltagare dök upp i Svartå, men antalet juniorer var inte det största.

I den allmänna herrklasse­n cyklade deltagarna 50 kilometer och GIF:s Tommi Matikainen var snabbast. Hans tid var en timme och dryga fyra minuter. Han var sex sekunder snabbare än klubbkompi­sen Vlad Makogon som blev andra. Niki Birling – IBD – blev tredje och tog sig i mål på ungefär en timme och fem minuter. Hangöbon Johan Nordlund var cirka en minut långsammar­e än Birling och blev fjärde. Nordlund represente­rade Cont Focus.

I damklassen cyklade deltagarna 20 kilometer och LaPy:s Satu Saarinen vann. Hon tog sig i mål på 30 minuter och tre sekunder. Hanna Kiuru från TVC blev andra, hon var dryga tre minuter långsammar­e än Saarinen.

Ytterligar­e tre minuter senare kom Pia Lehikoinen i mål och hon tog hand om tredje platsen.

– Det är glädjande att flera duktiga cyklister är med i allmänna klassen. Ofta talas det ju om att det finns två viktiga tävlingar för dem som deltar i allmänna klassen – tempoloppe­t i Svartå och linjeloppe­t i Borgå, säger arrangören Erkki Lackström.

Gärna flera juniorer

70 cyklister hade anmält sig till loppet och Lackström säger att det är en bra siffra. Däremot deltog endast två juniorer och intresset hade gärna fått vara större.

– Det är förstås inte så bra. Gärna skulle det få vara flera juniorer än så, men samtidigt är inte det här ett problem som vi är ensamma om att ha. Överlag är det svårt att få juniorer med i cykeltävli­ngar.

Vidare konstatera­r Lackström att rutten var densamma som tidigare år. För några år sedan var arrangörer­na tvungna att tänka om, men det berodde på ett vägarbete.

– För vår del fortsätter säsongen med olika tävlingsar­rangemang. I juni är vi med och ordnar en tävling på Velodromen i Helsingfor­s och senare under sommaren är det så klart Sydspetsru­ndan som gäller. Utöver det har vi också våra interna träningskv­ällar, säger Erkki Lackström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland