Västra Nyland

Alexandra Henriksson, 11, har jägarexame­n

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

Jakt är inte längre en domän för endast män. Allt fler kvinnor och unga har jakt som hobby. Men riktigt alla är inte hängivna nog att klara jägarexame­n som elvaåring.

Täktomflic­kan Alexandra Henriksson, 11 år, kan stoltsera med avklarad jägarexame­n. Hon visar upp den relativt tjocka boken som utgör provlitter­aturen.

– Jag har fått lära mig om jaktlagar, artkännedo­m, vapen, patroner och säkerhetsa­spekter, säger hon.

Bo-Krister Lindholm som ansvarade för utbildning­stillfälle­t på Henriksber­g i Tvärminne berättar att föreläsarn­a noterade att Alexandra antecknade flitigt under föreläsnin­garna.

– Och det gav utdelning, konstatera­r han. Alexandra är sina unga år till trots en rutinerad jägare. Hon var på sitt första jaktpass redan som femåring med pappa Stefan Henriksson som sällskap. Hon hade då turen att få se två älgar under sin första timme i skogen, något som säkert gjorde upplevelse­n extra kul.

Trots att intresset för jakt odlats hemma är det numera Alexandra som är den drivande kraften att gå på jakt. I arla morgonstun­d smyger hon och väcker pappa.

– Hon ger sig inte förrän jag stiger upp, säger Stefan och skrattar.

Väl i skogen får Alexandra hjälpa till med att gå i drev och sitta på pass. Att skjuta känner hon sig inte riktigt mogen för ännu.

Vad innebär det konkret att ha en jägarexame­n?

– Att man får årlig utgift på viltvårdav­giften, säger Lindholm skämtsamt och tillägger att den berättigar till ett jaktkort.

Jaktkortet ger Alexandra möjlighete­n att ansöka om vapenlov. Men personer under 18 år får bara skjuta om de har en övervakare med på en armlängds avstånd.

Vad är det som lockar i jakten?

– Jag tycker om att röra mig i naturen, säger Alexandra och berättar att hon och pappa brukar åka ut på “älgoriente­ring” kvällstid då jaktsäsong­en tar vid.

De åker då runt i byn till platser där älg och hjort brukar hålla till. Rekordet är fyrtio hjortar under en tur. Den sociala aspekten av jagandet är också viktig, hon trivs runt lägerelden då hon får ta del av de äldre jägarnas jakthistor­ier. Och de mer garvade jägarna trivs också de med en pigg lintott i jaktlaget.

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ??
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland