Västra Nyland

Ledaren: Dags för en ny kamp för sjukhuset?

Redan det att en indragning av Raseborgs sjukhus nämns är oroväckand­e. Barrikader­na kan kalla åter en gång.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Inga beslut är förstås ännu fattade och man behöver ju inte tro det värsta, men det hjälper inte. Redan det faktum att man talar om att stänga Raseborgs sjukhus, alternativ­t krympa ned verksamhet­en där är djupt oroväckand­e.

Det finns flera uttalade scenarier som vore förödande för sjukhuset, det framgick då Raseborgs sjukhus ledningsgr­upp möttes förra veckan. Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi har i uppgift att göra upp profiler för de olika sjukhusen inom Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS, som Raseborgs sjukhus är en del av.

I hans sex förslag finns nu allt från att bibehålla den nuvarande nivån, det vill säga att fortsätta med operativ verksamhet samt samjour dygnet runt. En annan modell skulle integrera primärvård­en inklusive staden Raseborgs bäddavdeln­ing som en del av sjukhuset. Och det finns till och med ett förslag som talar om hur HUS utvecklar Raseborgs sjukhus och maximerar användning­en där.

Men det finns också betydligt tuffare förslag på listan. Ytterst talar man alltså om att lägga stänga sjukhuset helt.

Ett annat förslag går ut på att all jour och operativ verksamhet vid Raseborgs sjukhus läggs ner. Det skulle rimligtvis betyda betydligt mera transporte­r till andra sjukhus. Något som också kostar pengar och som försämrar nuvarande service.

Mäkijärvi själv talar om ett behov av förändring­ar, men ser ingen risk för en total stängning. Men om någon risk inte förekommer, kan man ju fråga sig vad det förslaget gör på listan över huvud taget?

– Det är allvarligt. Det finns en klar hotbild mot Raseborgs sjukhus existens, säger Eva-Maria Sundström, huvudförtr­oendeman för vårdfacket Tehy vid Raseborgs sjukhus.

Det var hon som i tisdags slog larm om planerna och hon får också medhåll från många håll. Till exempel Petri Kajander (SDP) – ledamot i Raseborgs stadsfullm­äktige och enda raseborgar­e i HUS styrelse – är orolig och upplever att sjukhuset inte får något stöd i HUS styrelse. Oberoende vad styrelseme­dlemmarna säger bryr de sig i slutändan ändå inte om Raseborgs sjukhus, är hans slutsats.

HUS styrelse diskuterar Raseborgs sjukhus i juni. Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist, Raseborgs stads fullmäktig­eordförand­e, är förvånad över den snäva tidtabelle­n för Mäkijärvis utredning och konstatera­r att ”en stängning av sjukhuset är inte ett alternativ för oss”.

Också från Hangö och Ingå får sjukhuset stöd. Däremot är stadsdirek­tören i Raseborg, Ragnar Lundqvist åtminstone utåt inte lika oroad.

– Man går händelsern­a i förväg på sjukhuset, säger han i dagens VN där han också, kanske något oväntat, konstatera­r att om sjukhuset försvinner finns ändå Lojo och Jorvs sjukhus rätt nära.

Framtiden får utvisa hur reellt hotet mot sjukhuset är, men än så länge kan det nog vara skäl att ta det på allvar.

Senast det begav sig på allvar var för ungefär tio år sedan. Då kämpade man för att behålla BB, men alla vet hur det gick då. Den 31 maj 2010 stängdes BB och en välutbredd åsikt var att det skulle vara början på slutet för sjukhuset.

Nu tio år senare har sjukhusets verksamhet ytterligar­e minskat, och hoten är kanske större än någonsin tidigare. För västnylänn­ingarna gäller det nu att visa enighet och ta kampen för sitt sjukhus åter en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland