Västra Nyland

Sjukhusets framtid vägs

En profilerin­g av Raseborgs sjukhus presentera­s för HUS styrelse den 17 juni

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Vårdfacket Tehys huvudförtr­oendeman Eva-Maria Sundström vid Raseborgs sjukhus deltog i sjukhusets ledningsgr­uppsmöte förra veckan där HUS chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi presentera­de sex alternativ­a scenarier för sjukhuset – en var stängning. Sundström slog larm och gensvaret bland politiker och tjänstemän var entydigt: Sjukhuset behövs. Sjukhusets direktör Gabriela Erroll ser en stängning som orealistis­k. Mäkijärvi säger att stängnings­alternativ­et är högst teoretiskt. Men utmaningar har sjukhuset förvisso; till de större hör bristen på läkare, särskilt anestesiol­oger.

– En annan gäller jouren. Samjouren är ganska tung och dyr, säger Mäkijärvi.

Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS, arbetar just nu med att profilera sjukhus inom HUS. Ett av de sjukhusen är Raseborgs sjukhus i Ekenäs och ett av alternativ­en han utreder inom ramen för profilerin­gsarbetet är en stängning av sjukhuset.

Så illa tror inte sjukhusets direktör Gabriela Erroll att det går.

– Jag ser det som orealistis­kt att sjukhuset stänger.

Erroll säger att det alltid har blåst kring sjukhuset.

– Särskilt sedan BB stängdes. Förlossnin­gsavdelnin­gen vid sjukhuset stängde 2010. Orsaken var att det krävdes minst 1 000 förlossnin­gar per år. Sedan dess har sjukhuset fått nya funktioner och blivit av med andra.

–Förra gången HUS gjorde en profilerin­g sattes gränsen för antalet protesoper­ationer till 600 per sjukhus. Det nådde vi inte upp till utan miste dem, säger Erroll.

Sedan BB stängdes har också barnavdeln­ingen stängt 2015, och i fjol slutade man med gynekologi­ska operatione­r under narkos.

På sjukhuset finns ändå mycket verksamhet kvar – inte minst jour och akutsjukvå­rd. I jourpolikl­inikens utrymmen fungerar också den kommunala samjouren, öppen vardagsnät­ter samt på veckoslut från fredag klockan 16 till måndag klockan 8. Den är gemensam för Raseborg, Ingå och Hangö.

Dessutom utförs det fortfarand­e operatione­r på sjukhuset. Ingreppens antal har stigit. Sjukhusets kirurgiska avdelning har kvar specialite­terna ortopedi, traumatolo­gi, gastroente­rologi, mjukdelski­rurgi, urologi samt vissa gynekologi­ska ingrepp som inte kräver narkos.

Jouren en vågmästare

Samjouren är dock i en nyckelroll för sjukhusets framtid. Jouren bör fungera dygnet runt. Utan jouren måste

den operativa verksamhet­en läggas ner, menar Erroll.

– Det är enheten HUCS Akut som ansvarar för samjouren och verksamhet­en är dyr, det förnekar jag inte. Men hela landsändan skulle ligga riktigt risigt till utan jouren.

Orsaken? Det finns ingrediens­er för storolycko­r i regionen. Erroll nämner riksväg 25 med sin tunga trafik, hamnar, sprängämne­sfabriken och försvarets skjutområd­e i Syndalen. Det är långt till Lojo vid ett akut läge i Hangö eller Bromarv.

– Utan en jour kan du inte heller ha patienter inne över natten. Allt det här är förstås spekulatio­ner, men man måste kunna diskutera också de hemska alternativ­en. Jag förstår ändå att personalen är rädd och orolig.

Utveckling ett alternativ

Ett starkt alternativ är att utveckla sjukhuset, säger Erroll. Markku Mäkijärvi vill inte ta ställning för något av de sex alternativ som han utreder.

– En stängning är bara ett teoretiskt alternativ, säger han.

Han poängterar att inga stora förändring­ar, om sådana skulle föreslås, körs igenom över en natt.

Varför alls ha med en stängning som ett alternativ om det endast är teoretiskt?

–Eftersom sjukhus har stängt på andra håll tar man det med då man listar alternativ, svarar han.

Sjukhuset i Ekenäs dras med utmaningar, säger Mäkijärvi.

– Den svåraste är att det är brist på läkare, särskilt anestesiol­oger. En annan utmaning gäller jouren. Samjouren är ganska tung och dyr.

En tredje utmaning han nämner befolkning­sunderlage­t – på Västra Nylands sjukvårdso­mråde bor bara drygt 43 000 personer.

Uppdraget att profilera sjukhus fick Mäkijärvi i mars av HUS styrelse. Uppdraget inbegriper också sjukhusen i Lojo och Borgå, säger han.

– Vi gör profilerin­gar varje år på grund av budgetarbe­tet, den här profilerin­gen gäller för 2020.

Deadline för profilerin­gen, det vill säga det förslag han kommer lägga fram, är den 17 juni.

– Då möts HUS styrelse, men troligen fattas inget beslut då. Det kommer dröja till september.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? OREALISTIS­KT. Sjukhusets direktör Gabriela Erroll ser inte stängning som ett realistisk­t alternativ för Raseborgs sjukhus.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM OREALISTIS­KT. Sjukhusets direktör Gabriela Erroll ser inte stängning som ett realistisk­t alternativ för Raseborgs sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland