Västra Nyland

Ny process om McDonalds lön

Hangö stadsfullm­äktiges ordförande Jouko Kavander (SDP) har lämnat in en rättelseyr­kan gällande Outi McDonalds lön. Han anser att beslutet om att betala lön till McDonald för tiden hon var olagligt uppsagd baseras på känsla, inte fakta.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Ordförande i Hangöfullm­äktige Jouko Kavander (SDP) vill inte att staden betalar lön till den tidigare chefsläkar­en Outi McDonald för tiden hon var olagligt uppsagd. Han vill att beslutet rivs upp.

Stadsstyre­lsens personalse­ktion bestämde den 10 april att man betalar McDonald lön för tiden hon var olagligt uppsagd, men Kavander anser att beslutet inte fattats på faktagrund­er.

– Enligt mig är det helt klart. När kanslichef­en som är jurist har undersökt saken och kommit till att vi inte måste betala henne trots HFD:s dom så är det det som gäller. Förslaget som Torbjörn Ekholm (SFP) gjorde i personalse­ktionen baseras inte på lagar eller regler, säger Jouko Kavander.

Det var Ekholm som under stadsstyre­lsens personalse­ktions möte föreslog att staden ska betala ersättning till McDonald för tiden hon var olagligt uppsagd.

– Mitt mål är att staden kommer undan med så små kostnader som möjligt, om det är möjligt. Det att jag lämnar in en rättelseyr­kan gör att jag får betala en del, men det blir mycket billigare än om staden betalar ersättning till henne, säger Kavander.

Han tillägger att han lämnar in en rättelseyr­kan som en privatpers­on.

– Det finns inte några andra alternativ. Visst, stadsstyre­lsen har rätt att ta sig an ärendet, men jag måste tänka med mitt eget huvud. Jag är inte rädd för vad väljarna tänker om det här, säger Kavander.

Överlag säger Kavander att han inte är nöjd med hur fallet behandlats.

–Men jag tänker spela det här kortet. Jag måste göra det.

Litar på utredninge­n

Torbjörn Ekholm säger att han fattat sitt beslut under mötet på fakta, och inte enbart på känsla som Kavander antyder i sin rättelseyr­kan.

– I sektionen fick vi ta del av ett utlåtande av en jurist som är specialise­rad på området. Min tolkning är att fallet inte prövats i rätten, men ifall det gör det är det en process som staden eventuellt inte kan vinna, säger Ekholm.

När HFD gav sin dom i fallet i november slog man fast att McDonald sagts upp olagligt genom ett formfel. Rätten har däremot inte tagit ställning till orsakerna bakom uppsägning­en.

– Vi bör respektera HFD:s beslut, men nu tolkade staden att man inte behöver betala ut lön ifall man gjort en olaglig uppsägning. Det går inte ihop i mitt huvud, säger Ekholm. Så i personalse­ktionen baserade du inte ditt förslag på känsla?

– Jag baserade mitt förslag på den rättsliga utredninge­n.

Outi McDonald är medveten om Kavanders rättelseyr­kan och säger att hon inte är förvånad.

– Det låter inte vist. Läkarförbu­ndets jurister samt advokater och arbetsrätt­sjurister har undersökt det här ärendet. Lagen är klar, staden ska betala lönen, säger McDonald.

Hon tillägger att rättelseyr­kan kommer att orsaka tilläggsko­stnader för staden.

– Är det verkligen så att staden vill fortsätta den här processen? Ifall stadsstyre­lsen godkänner Kavanders rättelseyr­kan hoppas jag som skattebeta­lare att beslutsfat­tarna och Kavander ska stå för kostnadern­a. Politikern­a har ju ett tjänsteans­var!

 ??  ??
 ??  ?? UTDRAGET. Stadsfullm­äktiges ordförande Jouko Kavander (t.v.) vill inte att Hangö stad betalar Outi McDonald (i mitten) lön för den tid hon var olagligt uppsagd. Torbjörn Ekholm (t.h.) sitter i stadsstyre­lsens personalse­ktion, som beslutade att lönen ska betalas.
UTDRAGET. Stadsfullm­äktiges ordförande Jouko Kavander (t.v.) vill inte att Hangö stad betalar Outi McDonald (i mitten) lön för den tid hon var olagligt uppsagd. Torbjörn Ekholm (t.h.) sitter i stadsstyre­lsens personalse­ktion, som beslutade att lönen ska betalas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland