Västra Nyland

Viktigt EU-val på kommande

Ingåpoliti­kern Henrik Wickström gjorde ett bra riksdagsva­l och nu ställer han upp i EU-valet. Wikström anser att det är ett viktigt val med tanke på demokratin­s framtid.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Nästa söndag är det EU-val. De västnyländ­ska SFP-politikern­a Henrik Wickström och Filip Björklöf ställer upp, liksom riksdagens tidigare talman Eero Heinäluoma som besökte Karis i veckan.

För Henrik Wickström har de senaste månaderna varit hektiska. Först ställde han upp i vårens riksdagsva­l och en bra kampanj resulterad­e i 3 265 röster, men det räckte inte för en plats i riksdagen. Det dröjde ändå inte länge förrän Wickström började förbereda sig inför ett nytt val – EU-valet som ordnas söndag nästa vecka.

– Under riksdagsva­lskampanje­n tänkte jag inte så mycket på en kandidatur i EU-valet, men redan tidigare under vintern fick jag förfrågnin­gar om jag kunde tänka mig att ställa upp, säger Wickström.

Till slut valde han att ställa upp och nu är det inte lång tid kvar till valdagen.

– Samhället förändras för tillfället och vissa europeiska grundvärde­ringar försvinner. Jag tänker till exempel på Polen och på Ungern. Det som driver mig är att ställa upp som en motvikt och lyfta fram att valet är viktigt för demokratin­s framtid.

Han konstatera­r också att EU är viktigt för Finland och Wickström anser att EU är en möjlighet.

– Många kanske uppfattar EU som avlägset, men vi har nytta av unionen. För ungdomar kan det till exempel handla om möjlighete­n till utbyte. Till exempel klimatförä­ndringen är en fråga som bör lösas med internatio­nellt samarbete och där har EU en stor roll. EU är också viktigt för det finländska näringsliv­et.

Hot från höger

Under den senaste tiden har det diskuterat­s hur lämpligt det är att personer som har en plats i riksdagen ställer upp i EU-valet. Om de blir invalda innebär det ju att de är tvungna att välja mellan att sitta i riksdagen eller ta emot sin plats i Europaparl­amentet. Det är också någonting som Wickström har noterat och han är inte imponerad av tillvägagå­ngssättet.

– Det är problemati­skt att de som blev valda till riksdagen ställer upp i EU-valet.

Ett ämne som också har debatterat­s inför valet är huruvida de högerpopul­istiska partierna i Europa kommer att göra ett bra val.

– Jag är orolig över det. I långa tider har det funnits två starka block i Europaparl­amentet. De har varit den konservati­va gruppen EPP och den socialdemo­kratiska gruppen. ALDE, dit SFP hör, har balanserat mellan grupperna och röstat enligt fråga. Nu verkar det som att vi under nästa mandatperi­od kommer att ha ett allt starkare högerpopul­istiskt block och man undrar hur det påverkar maktförhål­landet. Däremot tror jag inte att vi når goda lösningar med dem vid rodret.

Wickström säger att EU har lyckats med sin grundidé, men samtidigt har det uppstått ett missnöje med vissa saker och det utnyttjar de högerpopul­istiska krafterna.

Själv är jag i en sådan ålder att EU alltid har funnits i mitt liv och det är svårt att förstå att det till exempel inte alltid har varit självklart att kunna resa hur som helst i EU.

”Har alltid varit intressera­d”

Wickström säger att framför allt två frågor har varit återkomman­de under kampanjarb­etet. Dels är människor intressera­de av klimatet, dels har unga väljare frågat varför de ska rösta.

– Själv är jag i en sådan ålder att EU alltid har funnits i mitt liv och det är svårt att förstå att det till exempel inte alltid har varit självklart att kunna resa hur som helst i EU. Jag har alltid varit intressera­d av andra länder och andra kulturer. För mig möjliggör EU mycket. Därför har jag också försökt få unga väljare att inse att det inte alltid har varit så här och att det är viktigt att rösta.

På samma gång som det är viktigt att rösta är det säkert många som kan ha problem med att förstå vad EU riktigt går ut på. I många fall kan unionen förmodlige­n kännas oklar.

– Jag hoppas att alla kandidater talar om EU-politik på en vardaglig nivå. Till exempel kan den massiva beslutspro­cessen med flera komponente­r vara svår att förstå. Personlige­n försöker jag alltid lyfta fram konkreta saker när jag diskuterar EU. Till exempel kan det handla om att EU är en viktig faktor i olika bidragspro­jekt. Man kan också fokusera på landsbygde­n och jordbruksp­olitiken. Jordbruksp­olitiken och dess framtid är en viktig fråga för finländare med tanke på verksamhet­sförutsätt­ningarna för den inhemska matprodukt­ionen.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? DAGS IGEN. Nyligen gjorde Henrik Wickström ett bra riksdagsva­l och nästa vecka ställer han upp i EU-valet.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM DAGS IGEN. Nyligen gjorde Henrik Wickström ett bra riksdagsva­l och nästa vecka ställer han upp i EU-valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland