Västra Nyland

Framtiden är i HUS händer

HUS styrelse diskuterar framtiden för Raseborgs sjukhus. För tillfället är åsikterna och tankarna brokiga bland tjänstemän och förtroende­valda i regionen.

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@ksfmedia.fi JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Petri Kajander (SDP) är ledamot i Raseborgs stadsfullm­äktige och också ledamot i Helsingfor­s universite­tssjukhus, HUS styrelse. Han är besviken på hur processen med Markku Mäkijärvis utredning och beredning har utvecklats. Han upplever dessutom att Raseborgs sjukhus inte får något stöd i HUS styrelse.

– Oberoende vad styrelseme­dlemmarna säger bryr de sig i slutändan ändå inte om Raseborgs sjukhus, säger han.

Han är den enda i HUS styrelse från Raseborg. Majoritete­n av medlemmarn­a är från Helsingfor­s, Esbo och Vanda. Han upplever att stadsdirek­tören, beslutsfat­tarna och politikern­a i Raseborg behöver ha en tydligare syn på var staden står och vilken hållning den har när det gäller Raseborgs sjukhus och dess verksamhet i framtiden.

– Det skulle vara väldigt sorgligt om sjukhuset försvinner, säger han och ifrågasätt­er samtidigt vilken kapacitet Lojo sjukhus och Jorvs sjukhus har att ta emot patienter från Västnyland och om kostnadern­a över huvud taget minskar.

Raseborgs sjukhus ska diskuteras den 27 maj när HUS har styrelsemö­te. Följande styrelsemö­te är den 17 juni.

Avståndet i regionerna är långa vilket nog är ett problem och servicen på svenska viktig.

Ragnar Lundqvist stadsdirek­tör i Raseborg

Om inte HUS själv har viljan eller ser nyttan med att fortsätta eller utveckla verksamhet­en har vi som kommuner inte så mycket att säga till om.

Elisabeth Kajander grundtrygg­hetsdirekt­ör i Hangö

Snäv tidtabell förbryllar

Thomas Blomqvist (SFP), Raseborgs stads fullmäktig­eordförand­e, säger att utredninge­n och beredninge­n inte på något sätt har förankrats bland förtroende­valda. Precis som Petri Kajander är han förvånad över den snäva tidtabelle­n för den här utredninge­n.

– Att lägga ner sjukhuset är oacceptabe­lt ur vår synvinkel.

Blomqvist framhåller att staden behöver ta ett entydigt beslut om vilken stadens hållning är när det gäller sjukhusets framtid.

Jobb är hotade

– Jag tror man har missförstå­tt vad Markku Mäkijärvis uppdrag är. Han ska profilera alla Nylands sjukhus, säger Ragnar Lundqvist,

Raseborgs stadsdirek­tör.

Men om en av de modeller Mäkijärvi utreder är att stänga Raseborgs sjukhus måste det väl ses som ett hot mot sjukhuset?

– Man går händelsern­a i förväg på sjukhuset och borde ha diskuterat internt innan man gick ut i medierna. Mäkijärvi har ju diskuterat många andra alternativ för hur sjukhuset kan fortsätta.

Man kan väl förstå att man på sjukhuset slår på stora trumman, de är rädda för sina jobb?

– Det är ju förståelig­t när det är fråga om jobb. Fast det handlar ändå om en grupp arbetstaga­re som det råder brist på, det finns ju jobb i branschen, svarar Ragnar Lundqvist.

Han håller ändå med om att arbetstill­fällena minskar dramatiskt om sjukhuset stänger och då ryker flera hundra arbetsplat­ser och det vill man nog inte.

Behöver staden Raseborg Raseborgs sjukhus?

– Det behövs nog eftersom det är en service åt invånarna. Avståndet i regionerna är långa vilket nog är ett problem och servicen på svenska viktig. Men om sjukhuset skulle försvinna finns ändå Lojo och Jorvs sjukhus rätt nära.

Ragnar Lundqvist önskar att Mäkijärvis utredninga­r åtminstone ska identifier­a den överlappan­de verksamhet som sägs finnas vid hälsovårds­centralen och på sjukhuset.

– Brådskande fall dagtid kunde skötas av staden i stället för av sjukhuset vilket skulle göra samjouren mera kostnadsef­fektiv, nämner han som exempel på vad han önskar sig av Mäkijärvis rapport. Mera samarbete behövs.

Sjukhuset har möjlighete­r

Elisabeth Kajander, grundtrygg­hetsdirekt­ör i Hangö, framhäver att HUS måste visa en vilja att fylla sjukhuset med hållbar verksamhet.

– Om inte HUS själv har viljan eller ser nyttan med att fortsätta eller utveckla verksamhet­en har vi som kommuner inte så mycket att säga till om, säger hon.

Men, fortsätter hon, diskussion­erna fortsätter. Också hon efterlyser ett samarbete i regionen.

Verksamhet­en behöver utvecklas, säger hon. Hon ger fem förslag på vilken verksamhet hon tycker att sjukhuset kunde ha: invärtesme­dicinsk vårdavdeln­ing, dagkirurgi, rehabilite­rande vårdavdeln­ing, kvälls- och nattjour, digitala lösningar. Hon nämner också Raseborgs sjukhus som ett kunskapsce­nter där läkare kan öva svenska och där patienter från andra orter garanteras vård på svenska och där till exempel primärvård­en utvecklas.

– Det finns många möjlighete­r för sjukhuset. Nu är det upp till bevis för regionen att kunna visa var vi står och ha en gemensam syn på vad vi vill, säger hon.

Sjukhuset viktigt för Ingå

Anne Öhman, grundtrygg­hetschef vid Ingå kommun, konstatera­r att det är HUS sak att avgöra vilken profil och verksamhet de olika sjukhusen ska ha. Det kan vi på kommunal nivå inte blanda oss i, anser hon.

– Men från regionalt och språkligt perspektiv är det viktigt för invånarna i regionen att sjukhuset finns kvar, säger hon.

Ingå är medlemskom­mun i Västra Nylands sjukvårdso­mråde, men Ingåbor har möjlighet att få vård antingen vid Raseborgs sjukhus och Lojo sjukhus. Fördelning­en mellan dessa är ganska jämn, säger Anne Öhman.

Språkbete som profilerin­g

SFP-politikern Björn Månsson är liksom Petri Kajander medlem i HUS styrelse. Han talar varmt för Raseborgs sjukhus; språkaspek­ten är en orsak till det i och med att han också är styrelsens representa­nt i minoritets­språknämnd­en. Han ser sjukhuset med sin svenska prägel som en möjlighet för finskspråk­iga läkare att öva sina svenskkuns­kaper medan de jobbar.

– Språkbete är en möjlig profilerin­g, på samma sätt som ÅUCS skickar läkare till Åland på språkbete. Det kunde åtminstone marginellt underlätta läkarbrist­en vid Raseborgs sjukhus, säger Månsson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland