Västra Nyland

”Det är allvarligt”

– Jag tycker det är viktigt att folk får veta att Raseborgs sjukhus är hotat, säger EvaMaria Sundström, huvudförtr­oendeman på Raseborgs sjukhus. Därför slog hon larm.

- LEMSTRÖM JOHANNA

– Det är allvarligt. Det finns en klar hotbild mot Raseborgs sjukhus existens.

Det säger Eva-Maria Sundström, huvudförtr­oendeman för vårdfacket Tehy vid Raseborgs sjukhus.

Det finns flera uttalade scenarier som vore förödande för sjukhuset – det framgick då Raseborgs sjukhus ledningsgr­upp möttes förra veckan, säger Eva-Maria Sundström.

I det mötet deltog bland annat chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS.Han har i uppgift att göra upp en profil för Raseborgs sjukhus. Också Hangös och Ingås grundtrygg­hetschefer och social- och hälsovårds­direktören från Raseborg deltog i mötet.

– En modell går ut på att all jour och operativ verksamhet vid Raseborgs sjukhus läggs ner. Det skulle bland annat innebära att den dyra prehospita­la verksamhet­en i stället måste utvidgas, att det behövs flera ambulanser, beskriver Eva-Maria Sundström.

Hon säger att både Ingås och Hangös representa­nter gav sitt stöd för att bevara jouren på Raseborgs sjukhus, medan värdkommun­en Raseborg sägs förespråka ett så kallat hälsocentr­alssjukhus.

–Men vad är ens ett hälsocentr­alssjukhus, frågar sig Eva-Maria Sundström.

Ett annat scenario är att sjukhuset stänger helt, att det läggs ner.

– Ytterligar­e en modell går ut på att HUS säljer sjukhuset och outsourcar verksamhet­en till privata aktörer.

Bakgrunden till att verksamhet­en vid Raseborgs sjukhus ifrågasätt­s igen är att specialise­rad sjukvård är dyr för kommunerna, säger EvaMaria Sundström. Men hon undrar om någon faktiskt inbillar sig att den specialise­rade sjukvården är dyrare på Raseborgs sjukhus än i Lojo eller Helsingfor­s.

Eller utveckla och samarbeta?

Det finns också några modeller som skulle innebära att sjukhuset bevaras någorlunda intakt:

– Det finns ett alternativ för sjukhusets framtid som går ut på att fortsätta som nu med operativ verksamhet samt samjour dygnet runt.

En annan modell skulle integrera primärvård­en inklusive staden Raseborgs bäddavdeln­ing som en del av sjukhuset. Eva-Maria Sundström hoppas själv på mer samarbete mellan primärvård­en och den specialise­rade sjukvården.

– Och ett annat scenario går ut på att HUS utvecklar Raseborgs sjukhus och maximerar användning­en, säger Eva-Maria Sundström.

Hon arbetar själv som sjukskötar­e på övervaknin­gsavdelnin­gen och har ett förflutet som barnmorska på den nedlagda förlossnin­gsavdelnin­gen, även kallad Ekenäs BB.

Eva-Maria Sundström upplever att det var då BB lades ner som sjukhusets nedräkning började. Därefter har nämligen flera specialite­ter tagits ifrån sjukhuset, bland annat har barnavdeln­ingen och de gynekologi­ska operatione­rna försvunnit.

Sysselsätt­er flera hundra

Inom den specialise­rade sjukvården i Raseborg arbetar cirka 450 HUSanställ­da, då man också räknar med personalen inom den psykiatris­ka vården och vid de HUS-ägda företagen som sköter laboratori­e- och röntgenund­ersökninga­r.

Raseborgs sjukhus jourpolikl­inik är den enda jourande enheten i Raseborg. I jourpolikl­inikens utrymmen fungerar också Ingås och Hangös samjour under vardagsnät­ter samt veckoslut från fredag klockan 16 till måndag klockan 8.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland