Västra Nyland

Sökande överklagad­e anställnin­gsbeslut

- MIRA STRANDBERG

En person som sökt lärarjobb i Sjundeå har lämnat in en rättelseyr­kan efter att rektorn gett jobben åt obehöriga. Han säger att han pratat med rektorn men rektorn säger att något samtal aldrig förts.

Rektorn till Aleksis Kiven koulu beslutade anställa två obehöriga till tjänster inom specialund­ervisninge­n. Hon motiverade beslutet med att det inte fanns några behöriga sökande. Den sökande anser att beslutet är diskrimine­rande och lagstridig­t. Enligt honom hade rektorn ringt honom efter att ansöknings­tiden gått ut och frågat om han är behörig, vilket han är.

Enligt rektorns svar på anklagelse­rna har något telefonsam­tal mellan den sökande och rektorn aldrig ägt rum. Rektorn medger att beslutet om anställnin­gen var felaktigt, eftersom bildningsd­irektören först borde ha fattat ett beslut om att tjänsterna inte besätts. Enligt rektorn var den sökande inte lämplig för tjänsterna.

I sitt svar hänvisar rektorn också till en tidigare ansöknings­runda i augusti 2018, då samma sökande hade sökt en annan tjänst i Sjundeå. Då hade rektorn ringt den sökande för att kontroller­a de uppgifter han uppgett. Då framgick ett fel i den sökandes cv. Enligt rektorn kunde hon inte lita på den sökande eftersom han tidigare framfört felaktiga uppgifter. Hon anser inte att hon gjort sig skyldig till diskrimine­ring.

Bildningsn­ämnden behandlade rättelseyr­kan i onsdags och beslutade upphäva rektorns beslut om besättande­t av två speciallär­artjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland