Västra Nyland

Björklöf siktar högt på SFP:s lista

Karisbon Filip Björklöf hade inte funderat på att ställa upp i EU-valet, men ett telefonsam­tal ändrade hans åsikt. Nu går valkampanj­en in på målrakan.

- JESPER SUNDSTRÖM

Söndag nästa vecka ordnas EU-val i Finland och en som ställer upp är SFP:s Filip Björklöf. Han säger att det var i slutet på förra året som han fick ett telefonsam­tal av partiet och en förfrågan om han kunde ställa upp i EU-valet.

– Vid det tillfället arbetade jag för senator Ron Wyden i USA:s senat och det tog ett tag innan jag bestämde mig för att ställa upp. Framför allt berodde det på att jag ville sätta mig in i en del frågor.

I mars offentligg­jordes Björklöfs kandidatur och efter det har valkampanj­en rullat på. För tillfället är schemat fullspäcka­t och Björklöf konstatera­r att kampanjarb­etet är ett heltidsjob­b.

– Trots att jag från början inte hade planerat att ställa upp i EU-valet så känns det ändå naturligt att göra det. Jag är intressera­d av internatio­nell politik och utöver att ha arbetat i Washington så har jag också jobbat i Bryssel, säger han.

Dåligt intresse

EU-valet är inte det populärast­e i Finland och valdeltaga­ndet brukar ligga på 40 procent. Det återstår att se hur stor uppslutnin­gen blir i år, men knappast är intresset mycket större än vanligt. Dessutom har det nyligen ordnats ett riksdagsva­l och man kan förstås fundera på om det påverkar väljarnas vilja att engagera sig i en ny valrörelse.

– Det är nedslående siffror och senast var valdeltaga­ndet bland de unga inte heller stort. Jag hoppas på ett större valdeltaga­nde, men tyvärr tror jag att det kan bli svårt, säger Björklöf.

Björklöf påpekar att många väljare förmodlige­n uppfattar EU som avlägset eller diffust.

– Den europeiska nivån blir ofta ett flummigt område och EU tenderar att fokusera på större projekt. Till exempel är ju den europeiska pelaren för sociala rättighete­r någonting som diskuteras, men det finns också andra saker att lyfta fram.

Björklöf säger att EU står på en bra grund med de fyra friheterna och den inre marknaden. Trots det anser Björklöf att det finns saker att förbättra i unionen.

– Den inre marknaden behöver utvecklas och man kan fundera på vad EU egentligen ska fokusera på. Jag tycker till exempel inte att EU ska blanda sig i sådana frågor som medlemslän­derna kan lösa på hemmaplan. Jag tror inte på en feodalisti­sk utveckling.

Under de senaste veckorna har klimatet och immigratio­nen diskuterat­s flitigt i samband med olika valkampanj­er. Förstås har flera sakfrågor än så tagits upp och bland annat har det spekulerat­s i hur det ska gå för de högerpopul­istiska rörelserna.

– Ofta vill politiker måla upp ett val som ett ödesval, men det är helt klart att Europa väljer en riktning nästa vecka. Angående immigratio­nen och klimatet så kan man konstatera att det är komplexa och svåra frågor som inte har en enkel lösning, säger Björklöf.

Slutspurt

En stor skillnad mellan ett riksdagsva­l och ett EU-val är att i det senare endast finns en valkrets i Finland. Det betyder att kandidater­na till viss mån måste ha ett annorlunda upplägg på sina kampanjer.

– Förutom att vara synlig på den egna orten så måste man även synas runtom i landet. Jag har bland annat gjort kampanj i Helsingfor­s och i Österbotte­n. Före valet ska jag även besöka Östnyland och i Åboland, säger Björklöf.

Nästa vecka vet han vilken effekt det hektiska kampanjsch­emat har haft. Däremot är det svårt att sia om hur det kan gå.

– Jag hoppas på att landa högt på SFP:s lista och gör vi en bra kampanj är allting möjligt. Samtidigt är det viktigt att partiet behåller sitt mandat, säger Filip Björklöf.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? REDO. Filip Björklöf har ett hektiskt schema inför valdagen nästa söndag.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM REDO. Filip Björklöf har ett hektiskt schema inför valdagen nästa söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland