Västra Nyland

Snart porlar Rulle och Arthur igen

- CHARLOTTA SVENSKBERG

Medlemmarn­a i Fruntimmer­sföreninge­n i Ekenäs har kavlat upp ärmarna och börjat skrubba fontänen Rulle och Arthur.

I slutet av maj ska fontänen vid Ystadsgård­en mitt emot Seminaries­kolan i Ekenäs vara rengjord.

– Därefter tar Hemliga pojkarna över, säger Fruntimmer­sföreninge­ns ordförande Ringa Sandelin.

I den gruppen ingår det personer som har den kunskap som behövs för det här, förklarar hon. Eftersom personerna vill vara anonyma vill de bara bli kallade Hemliga pojkarna. Personerna ska hjälpa till med att höja nivån på bottnen i dammen, dra el och koppla vatten. Fruntimmer­sföreninge­n har förhoppnin­gar om att det ska porla vackert i fontänen redan mot slutet av sommaren.

Fontänen, som i folkmun kallas Rulle och Arthur, är en gåva från stadens svenska vänort Ystad. Den donerades till Ekenäs 1953. I höst besöker en grupp Ystadsbor Ekenäs. Planen är att renovering­en av fontänen då ska vara klar, berättar Ringa Sandelin.

Fruntimmer­sföreninge­n har tagit hjälp av Minna Silver som är docent i arkeologi. Hon har gett rekommenda­tioner för hur marmorskul­pturen ska rengöras. Hon har till exempel bett dem undvika kranvatten i och med att det innehåller klorid som inte är bra för marmor. I stället har hon bett dem använda källvatten.

– Hemliga pojkarna har därför hämtat källvatten från Källviken till oss, säger Ringa Sandelin och pekar på några stora dunkar.

Raseborgs stad som äger fontänen har gett Fruntimmer­sföreninge­n tillstånd att renovera den. Raseborgs stads fastighets­chef Catharina Lindström uppskattar att föreningen vill göra det här arbetet och har bistått med hinkar, borstar och annat material som behövs.

I folkmun fick skulpturen namnet Rulle och Arthur efter stadens energiska stadsdirek­tör Rudolf Eriksson och den ledande socialdemo­kratiska politikern Arthur Löfman.

Konstnären Matti Haupt utformade helheten med skulptur, fontän och damm. Fontänen stängdes på 1990-talet och har sedan dess fått förfalla.

Springbrun­nen med statyn Eurydike i Karis rustades upp i fjol också tack vare frivilliga krafter.

 ?? FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG ?? FÖRENINGSA­RBETE. Heli Dahlström, Satu Torstila, Maria Rosenius och Ringa Sandelin inledde arbetet med att skrubba och städa skulpturen och dammen i måndags. De har stora förhoppnin­gar om att fontänen ska porla i höst.
FOTO: CHARLOTTA SVENSKBERG FÖRENINGSA­RBETE. Heli Dahlström, Satu Torstila, Maria Rosenius och Ringa Sandelin inledde arbetet med att skrubba och städa skulpturen och dammen i måndags. De har stora förhoppnin­gar om att fontänen ska porla i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland