Västra Nyland

Domstol begärde och får utlåtanden om klientflyt­t

- JOHANNA LEMSTRÖM

Båda de överklagan­den som lämnats till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol om flytten av Hagahemmet till Gammelboda saknar grund och bör förkastas. Det anser stadsstyre­lsen i Raseborg.

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol fick i början av april ta emot två olika överklagan­den mot att stadsstyre­lsen i januari beslöt att flytta verksamhet­en vid Hagahemmet, inklusive dem som bor på äldreboend­et, till Gammelboda. Planen var att flytta till Esperi Cares nybyggda fastighet.

Det ena överklagan­det var underteckn­at av 38 personer, det andra hade stadens tidigare socialsekr­eterare Carl-Gustav Måsa tillsänt förvaltnin­gsdomstole­n.

I måndags hade stadsstyre­lsen ärendet på sin agenda. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol hade begärt utlåtanden på vardera överklagan­de. Stadsstyre­lsen anser överklagan­dena saknar grund och bör förkastas.

Dessutom ber styrelsen förvaltnin­gsdomstole­n att så snabbt som möjligt fatta beslut om staden får verkställa flytten till Gammelboda. Bägge överklagan­den innehöll nämligen även en begäran om att stadsstyre­lsens beslut skulle beläggas med verkställi­ghetsförbu­d.

Byggdes 1956

Hagahemmet stod klart 1956 och finns i närheten av Raseborgs sjukhus i Ekenäs. En omfattande renovering, inklusive en tillbyggna­d, utfördes 1995–1996.

I går, strax före stadsstyre­lsens möte, överräckte­s ett invånarini­tiativ som önskar att staden utreder en ny renovering och tillbyggna­d av Hagahemmet. Det finns nämligen planer på att bygga ett nytt boende vid Järnvägsga­tan i stället för Hagahemmet. 1 630 personer hade underteckn­at initiative­t.

Hagahemmet har plats för 49 invånare som bor fördelade på fyra enheter, eller grupphem, varav två ger så kallad institutio­nsvård och två fungerar som resurserad­e serviceboe­nden. Hagahemmet­s personal består av 41 personer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland