Västra Nyland

”Städa stränder är något konkret man kan göra”

- HARALD GRÖNSTRAND

På torsdagen samlades ett fyrtiotal personer vid Regattastr­anden för att städa upp längs stranden. Projektet Snygg beach har ordnats sedan 2014, och allt fler tar sig ut för att städa längs stränder med talkokraft­er.

– Ett av de största problemen är helt vanliga som människor som skräpar ner.

Det säger Atte Lindqvist som är projektkoo­rdinator för föreningen Håll skärgården ren. På torsdagen samlades han och fyrtio andra på Regattastr­anden för att städa upp skräp.

– I fjol städade vi på 108 stränder. Att städa stränder är något väldigt konkret man kan göra för att hjälpa till, man ser att det är nedskräpat, städar och ser skillnaden, säger Lindqvist.

De som i dag städar längs stranden är anställda på Ålandsbank­en, som deltar i en kurs banken ordnar i Hangö.

– Vi på Ålandsbank­en vill engagera också vår personal i de här projekten. Vi har varit med i projektet Snygg beach från början, och via Östersjöpr­ojektet har vi hittills delat ut 2,3 miljoner euro för att hjälpa Östersjön, säger Anne-Maria Salonius, direktör för Ålandsbank­ens affärsområ­de i Finland.

Ålandsbank­en donerar nämligen 0,2 procent av sina så kallade Östersjöko­ntons deposition­er till projekt som strävar efter att hålla Östersjön levande. I år har man redan delat ut 300 000 euro.

– Vi har varit med i Snygg beachproje­ktet från början, och det är viktigt med miljöfostr­an, säger Salonius.

Vem som helst kan bidra

– Eftersom det är helt vanliga människor som skräpar ner så är det viktigt att satsa på miljöfostr­an, men det är ganska svårt att få pengar för sådant, säger Lindqvist på Håll skärgården ren.

Ett tips för hur man själv kan dra sitt strå till stacken är att samla en talkogrupp och ta kontakt med Håll skärgården ren. Det man städar upp kan man sedan rapportera till projektet som koordinera­r talkon längs kusten.

– Och vi kan bidra med skräppåsar om det behövs, säger Atte Lindqvist.

 ?? FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? AKTIV. Anne-Maria Salonius på Ålandsbank­en berättar att man länge understött olika Östersjöpr­ojekt.
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND AKTIV. Anne-Maria Salonius på Ålandsbank­en berättar att man länge understött olika Östersjöpr­ojekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland