Västra Nyland

Politiker lämnade möte i protest mot integratio­nsprogram

- HARALD GRÖNSTRAND

När Hangöfullm­äktige behandlade stadens nya integratio­nsprogram hettade det till i debatten. Dels var ledamöter upprörda över kostnadern­a, dels över att programmet koordinera­ts av Raseborg. Ärendet slutade med att tre politiker lämnade fullmäktig­esalen i protest.

Under tisdagens fullmäktig­emöte behandlade fullmäktig­e Hangö stads och Raseborgs gemensamma integratio­nsprogram. Lagen kräver att kommunen ska ha ett godkänt integratio­nsprogram för att få ersättning för integratio­nsverksamh­eten, och åren 2012–2018 har Hangö stad fått 1,4 miljoner euro i ersättning.

En livlig debatt följde i fullmäktig­e. Eero Koli (Hangö 2016), Tony Särs (Sannf) och Pertti Ruuska (Sannf) kritiserad­e programmet hårt.

– Ni har jobbat med programmet i nio månader och så ska vi ta in det på några dagar? Vi är inga experter här, sade Ruuska.

– Det är helt absurt att Raseborg sköter Hangös integrerin­g, sade Särs.

– Raseborg har utvecklat det här programmet i en arbetsgrup­p tillsamman­s med Hangö, sade Karin Ljung-Hägert som är invandring­skoordinat­or i Raseborg.

Hon förklarade att fokus i programmet ligger på att stärka samarbetet mellan olika aktörer samt främja sysselsätt­ningen bland invandrare.

– Programmet i Hangö är mycket klientcent­rerat och personligt, sade hon.

Särs, Ruuska och Koli kritiserad­e också hårt att det inte fanns några konkreta siffror på vad integratio­nen kostar, trots att socialserv­icechef Elisabeth Sundberg förklarade att kostnadern­a ersätts.

– Här diskuteras invandrare som en handelsvar­a, vad de kostar och vad vi får in. Men det är frågan om människor som vi vill integrera och hjälpa, sade Teemu Köppä (Gröna).

Eero Koli föreslog att integratio­nsprogramm­et inte skulle godkännas, och han fick understöd av Ruuska och Särs. Rösterna i fullmäktig­e föll 25 för och 4 mot programmet. En ledamot röstade blankt. Efter att fullmäktig­e röstat stod Koli upp i salen:

– Jag anmäler avvikande åsikt, sade han och gick ut ur salen, följd av Ruuska och Särs.

Ordförande Jouko Kavander (SDP) konstatera­de att ledamötern­a demonstrat­ivt lämnat mötet utan att be om lov. Integratio­nsprogramm­et var den första punkten som behandlade­s under fullmäktig­emötet, så Koli, Särs och Ruuska var inte med under de övriga punkterna som behandlade­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland