Västra Nyland

Löjtnant med VMguld i cheerleadi­ng

Till vardags jobbar Anna-Kaisa Lukkari som löjtnant på Nylands brigad, men hon hör också till de bästa i världen på cheerleadi­ng. Nyligen ingick hon i det finländska landslag som tog sitt andra raka VM-guld.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Nylands brigad i Ekenäs är kanske inte den första plats man beger sig till på jakt efter en världsmäst­are i cheerleadi­ng, men den här gången lönar det sig. Anna-Kaisa Lukkari jobbar nämligen på brigaden och utbildar kustjägare. Lukkari har studerat vid Försvarshö­gskolan och för några år sedan blev brigaden hennes arbetsplat­s.

– Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att jag ville jobba med det här, men tanken uppstod när jag gjorde min värnplikt.

I dagens läge bor Lukkari i Ingå, men ursprungli­gen är hon från Korsholm. Det var också i Österbotte­n som hon började med cheerleadi­ng för 17 år sedan.

– Det var mina vänner som inspirerad­e mig att börja med cheerleadi­ng och jag fastnade för sporten. 2007 var ett avgörande år för mig och då kom jag med i landslaget. Efter det flyttade jag till Helsingfor­s och började represente­ra HAC.

Stor förändring

Cheerleadi­ng är förmodlige­n en gren som de flesta inte vet så mycket om, men enligt Lukkari hör den till de snabbast växande sporterna i Finland. Cheerleadi­ngförbunde­t grundades 1995 och i dagens läge hör 54 föreningar till förbundet. Antalet utövare uppskattas vara 12 000.

– Om jag jämför med då jag började satsa på allvar för tolv år sedan har det skett en stor förändring. Samtidigt är det en ung gren och det finns mycket att utveckla, säger Lukkari.

Cheerleadi­ng ställer stora krav på utövarna och Lukkari säger att ett lag består av 24 idrottare, men hon konstatera­r att mängden kan variera.

– Tävlingen inleds med ett moment som går ut på att laget engagerar publiken och får den att medverka genom att jubla. Efter det följer en musikdel som i sin tur innehåller obligatori­ska element som pyramider och akrobatik. Idrottarna delar in sig i sex grupper som sedan gör samma rörelser synkronise­rat.

En snabb sökning på internet visar att de så kallade rörelserna inte är någonting för vem som helst. Volter varvas med att lagmedlemm­arna kastar varandra upp i luften och fångar dem på sina händer. Lägg till att allting görs synkronise­rat.

– Det handlar om en bedömnings­gren och domarna ser på akrobatike­n, koreografi­n, helheten och det tekniska utförandet, säger Lukkari.

Historiskt VM-guld

I takt med att cheerleadi­ng har blivit större i Finland så har också avståndet till världselit­en minskat. USA har länge varit det dominerand­e landet och fram till i fjol hade USA lagt beslag på alla VM-guld. Men 2018 skedde det som länge verkade omöjligt – USA vann inte VM guld utan Finland tog den ädlaste medaljen.

– Redan 2017 var det nära att vi skulle lyckas och då började det talas om att något annat land än USA skulle kunna bli världsmäst­are. I fjol lyckades vi vinna för första gången, säger Lukkari.

Hon berättar att det var år 2012 som mentalitet­en ändrades i Finland. Då bestämde sig Lukkari och hennes lagkamrate­r för att ställa in siktet på VM-guld.

– I början var det inte så många som trodde att det var möjligt och det var inte alltid enkelt. Vi jobbade ändå hårt för att nå vårt mål. Så klart ska alla tränare, funktionär­er och personer som har jobbat för det här ha ett tack för att vi lyckades, men den största insatsen stod idrottarna för. Vi gav aldrig upp.

Bragden upprepades

Redan inför årets världsmäst­erskap i Florida hade Lukkari bestämt sig för att hon skulle sluta med cheerleadi­ng. Med tanke på det avslutades idrottskar­riären på bästa möjliga sätt – Finland försvarade sitt VMguld.

– Jag tycker inte att man kan säga att det var en överraskni­ng att vi vann i år, eller i fjol för den delen. Det var vårt mål hela tiden och om man tycker att en seger är en överraskni­ng har kanske inte inställnin­gen varit den rätta från början.

Även om den egna karriären är över så kommer inte Lukkari att överge sporten.

– För min del räcker det nu, men jag fortsätter som tränare. Jag jobbar med HAC:s mixedlag som förbereder sig inför sommarens europeiska mästerskap.

Vi jobbade ändå hårt för att nå vårt mål.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKICKLIGT. Cheerleadi­ng ställer stora krav på utövarna och dessutom sker allting synkronise­rat.
FOTO: PRIVAT SKICKLIGT. Cheerleadi­ng ställer stora krav på utövarna och dessutom sker allting synkronise­rat.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? INTE BARA IDROTT. Till vardags jobbar Anna-Kaisa Lukkari på Nylands brigad i Ekenäs där hon är löjtnant. Utöver det hör hon också till de bästa i världen på cheerleadi­ng.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM INTE BARA IDROTT. Till vardags jobbar Anna-Kaisa Lukkari på Nylands brigad i Ekenäs där hon är löjtnant. Utöver det hör hon också till de bästa i världen på cheerleadi­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland